Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Έρχεται «KYMA» παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη επειδή η Ιταλία έχει «σφραγίσει» τα δικά της θαλάσσια σύνορα - Αντίθετα επιλέγουν την Ελλάδα που είναι «βατή», εύκολη και σίγουρη


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Έρχεται στην Ελλάδα κύμα παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη από την στιγμή που η Ιταλία έχει «σφραγίσει» τα δικά της θαλάσσια σύνορα και διανύουμε το καλοκαίρι όπου ο καιρός θα γίνει ζεστός

και κατάλληλος για μεγάλες διαδρομές στην Μεσόγειο.

Οι Ιταλοί έχουν  δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο «τείχος» κοντά στα παράλια τους και δεν περνάει πλέον τίποτε εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που το πλοιάριο με τους παράνομους μετανάστες ήρθε προς την ελληνική πλευρά και θα έρθουν πολλά άλλα σαν κι αυτό στο άμεσο μέλλον.

Οι Ιταλοί έχουν αναπτύξει ένα πυκνό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με το οποίο «τσιμπάνε» τα πλοιάρια των παράνομων μεταναστών μακριά από τις ιταλικές ακτές και τους επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν, δηλαδή από την Λιβύη.

Έχουν κάνει μάλιστα ειδική συμφωνία με την μεταβατική-«αιώνια» κυβέρνηση της Τρίπολης, στην οποία ρητώς αναφέρεται πως η Λιβύη θα δέχεται πίσω τα πλοιάρια με τους παράνομους μετανάστες.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι, τα πλοία αυτά δεν έχουν μέσα μόνο… Λίβυους αλλά ανθρώπους από πολλές χώρες της Αφρικής.


Αυτό λοιπόν σημαίνει, πως από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να προσεγγίζουν την Ιταλία θα επιλέγουν την σαφέστερα μεγαλύτερη διαδρομή προς Ελλάδα.

Μεγαλύτερη διαδρομή σίγουρα, αλλά πολύ πιο βατή, αφού κανείς δεν τους επιστρέφει στην Λιβύη και στο τέλος έχει εύκολο αποτέλεσμα.

Καταφέρνουν και αποβιβάζονται στο ελληνικό έδαφος.

Εδώ τίθεται ζήτημα τι κάνει η Ναυτική Διοίκηση του Ιονίου με έδρα στην Πάτρα και φυσικά το ίδιο το ΓΕΕΘΑ.

Ενώ είναι γνωστό ότι το Ιόνιο είναι πρώτης προτεραιότητας πρόβλημα ασφαλείας για την χώρα δεδομένου του γεγονότος ότι τουρκικά υποβρύχια ελεύθερα μετακινούνται από την Αυλώνα στην Αλβανία σε όλο το Ιόνιο και τουρκικές φρεγάτες από την Λιβύη, βόρεια της Λιβύης μέχρι τα όρια του Ιονίου, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτε το ουσιαστικό.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα σύστημα επιτήρησης παρόμοιας ισχύος και αξίας με το ιταλικό ώστε με το που θα μπαίνει πλοιάριο με παράνομους μετανάστες στην ελληνική ΑΟΖ να απομακρύνεται.

Πρέπει επίσης να γίνει μία συμφωνία παρόμοια με αυτή των Ιταλών, με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Δηλαδή όσοι έρχονται από αυτή τη χώρα θα επιστρέφονται σε αυτή τη χώρα.

 Πρέπει να περιπολεί μόνιμα αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης  Erieye EMB-145 AEW&C στην περιοχή αυτή του Ιονίου.

Όλα αυτά που συνέβησαν έξω από την Πύλο είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχασε 100% το παιχνίδι  στην Λιβύη καθώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κυβέρνησης της Βεγγάζης και να στηρίξει τον στρατηγό Χ.Χάφταρ και την Αίγυπτο στην πολεμική της αντιπαράθεση με την Τρίπολη η οποία είχε την στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πλοιαρίων που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες ξεκινούν από τις λιβυκές ακτές, (ένα πολύ μικρότερο μέρος ξεκινάει από άλλες ακτές της Βόρειας Αφρικής).

Το πρόβλημα είναι πως η τραγωδία στην Πύλο ήταν αποτέλεσμα μίας καθημερινής διαδρομής «ρουτίνας» πλοιαρίου που μετέφερε παράνομους μετανάστες. Σαν κι αυτό το υπάρξουν εκατοντάδες άλλες τέτοιες διαδρομές. Τι σκοπεύει να πράξει η Αθήνα;

Ξέρουν τι τους περιμένει; Το καλοκαίρι τώρα ξεκινάει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις