Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

«ZOYM» στον Άρη για πρώτη φορά: Ο πλανήτης σε ζωντανή μετάδοση.


 Τις πρώτες ζωντανές εικόνες απευθείας από τον Αρη, μεταδίδει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency) στο YouTube.

Κατά τη διάρκεια μιας ώρας, νέες εικόνες του Άρη αναμένονται περίπου κάθε 50 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας. Οι ενημερώσεις θα είναι επίσης διαθέσιμες στον λογαριασμό της ESA στο Twitter και στο hashtag #MarsLIV.

Οι εικόνες θα δείχνουν τον πλανήτη όπως δεν τον έχει δει κανείς ποτέ πριν, δήλωσε ο ESA.

Όπως μεταδίδει το CNNi, με την εκδήλωση, γιορτάζεται η 20ή επέτειος από την εκτόξευση του τροχιοδρόμου Mars Express του οργανισμού – μια αποστολή για τη λήψη τρισδιάστατων εικόνων της επιφάνειας του πλανήτη, ώστε να τον δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

«Θα δούμε τον Άρη όπως είναι τώρα – όσο πιο κοντά στο αρειανό “τώρα” μπορούμε να φτάσουμε! Έχουμε ξαναδεί εικόνες του Άρη στο παρελθόν; Ναι, αλλά όχι ζωντανά», δηλώνει η ESA σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ESA, είνει η πρώτη φορά που εικόνες από τον Άρη μεταδίδονται ζωντανά.

Συχνά δεδομένα και παρατηρήσεις από τον κόκκινο πλανήτη λαμβάνονται όταν το διαστημικό σκάφος που τον εξερευνεί, δεν βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη Γη, επομένως οι εικόνες αποθηκεύονται μέχρι να σταλούν στο δικό μας πλανήτη, αναφέρει η ESA.

Εξαιτίας της απόστασης από τη Γη στον Άρη, η εικόνα χρειάζεται 13-22 λεπτά για να φτάσει στη Γη, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται οι δύο πλανήτες στην τροχιά τους γύρω από τον Ήλιο. Η ESA εκτιμά ότι θα χρειαστούν σχεδόν 17 λεπτά.

Live streaming από τον Άρη:

First livestream from the Red Planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις