Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Γιατί η KINA ξοδεύει εκατομμύρια για να σκάψει δύο από τις πιο βαθιές τρύπες του κόσμου


 Γιάννης Χαραμίδης

Εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια, η Κίνα αναζητά τρόπους να καλύψει το τεράστιο ενεργειακό της «θέλω» όσο και να

ανακαλύψει σπάνιες γαίες που θα της δώσουν ακόμη μεγαλύτερη διαφορά από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στον τομέα της παραγωγής τεχνολογικών προϊόντων.

Με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη, το Πεκίνο έχει ήδη προχωρήσει όχι απλά στον σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση ερευνητικών project τα οποία έχουν ως στόχο το «κέντρο της γης».

Σήμερα στην Κίνα έχουν ανοιχτεί δύο από τις βαθύτερες ερευνητικές γεωτρήσεις του κόσμου.

Η πρώτη φτάνει τα 11.100 μέτρα στην επαρχία Σιζιάνγκ ενώ η δεύτερη έφτασε πρόσφατα το όριο των 10.520 μέτρων και βρίσκεται στην επαρχία Σιτσουάν.

Και στις δύο γεωτρήσεις η Κίνα και οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει τα συγκεκριμένα έργα αναζητούν σε πρώτο χρόνο φυσικό αέριο και σε μία δεύτερη κίνηση αναλύουν τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια από τα έγκατα της γης προκειμένου να διαπιστώσουν ένα σε τέτοια βάθη υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν άλλες πηγές ενέργειας αλλά και μετάλλων.

Παρά το γεγονός πως η ανθρωπότητα έχει συνηθίσει όταν πρόκειται για την έρευνα να στρέφει το βλέμμα προς τον ουρανό, φαίνεται πως ελάχιστα σήμερα γνωρίζουμε για τις δυνατότητες και τα στοιχεία που η γη εσωκλείει, όχι στην επιφάνεια αλλά πιο κοντά στον πυρήνα της.

Για να γίνει απόλυτα κατανοητό το μέγεθος της κινεζικής δραστηριότητας αρκεί να αναλογιστεί κάποιος πως σήμερα οι δύο τεράστιες κινεζικές γεωτρήσεις είναι μεγαλύτερες από το ύψος της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, του Έβερεστ, το οποίο ξεπερνά τα 8.000 μέτρα από την επιφάνεια.

Τα αποτελέσματα από τις έρευνες δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως γνωστά αλλά σύμφωνα με το CNNi δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις φιλοδοξίες που το Πεκίνο είχε όταν ενέκρινε τα σημαντικά κονδύλια που απαιτούνται για μία τέτοια έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση για την Κίνα η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται πως είναι βασισμένη σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πως από την μία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα επόμενα χρόνια οι ερευνητές να επιχειρήσουν να επεκταθούν και σε μεγαλύτερα βάθη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται πως το ενδιαφέρον από τις συγκεκριμένες ενέργειες δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό αλλά και επιστημονικό.

Ποτέ στο παρελθόν η ανθρωπότητα δεν επιχείρησε να φτάσει σε τέτοια βάθη που να της δώσουν στοιχεία για την «απαρχή» του πλανήτη αλλά και απαντήσεις σε ερωτηματικά για την σύσταση του υπεδάφους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο κινεζικές γεωτρήσεις σήμερα δεν είναι οι βαθύτερες στον πλανήτη.

Αυτή την θέση κατέχει η Ρωσία η οποία διαθέτει γεώτρηση φυσικού αερίου και μάλιστα ενεργή στα 12.262 μέτρα, η οποία πήρε περισσότερα από 20 χρόνια να ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις