Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Προ των πυλών η υλοποίηση των μέτρων στήριξης – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για Market Pass, Youth Pass και πρόγραμμα «Σπίτι μου» - Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των Bοηθημάτων της Kυβέρνησης


 Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των βοηθημάτων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, ενώ παράλληλα προ των πυλών βρίσκεται και η έναρξη του νέου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι μου» που θα δώσει σε ακόμα περισσότερους νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι έως το τέλος του Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους δικαιούχους για το Μarket Pass. Να σημειωθεί ότι όσοι ήδη έχουν λάβει το πρώτο μέρος από το επίδομα, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση εκ νέου. Aρχές Οκτωβρίου, ίσως και λίγο αργότερα τοποθετείται χρονικά και η καταβολή του Youth Pass, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ίσως δεν χρειαστεί να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για κάτι τέτοιο. Παράλληλα, μέσα στο επόμενο διάστημα ξεκινά και ο δεύτερος «γύρος» των επιδοτήσεων για φθηνή στέγη, το οποίο διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων και σκοπεύει να βελτιώσει τους όρους για απόκτηση κατοικίας σε νέους έως 39 χρονών.

Market Pass

Όπως έχει γίνει γνωστό η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις νέες δηλώσεις εκτιμάται ότι θα ανοίξει στο τέλος Αυγούστου και σε αυτή θα μπαίνουν οι νέοι δικαιούχοι και όχι οι παλαιοί, αφού για αυτούς η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη και δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτε απολύτως όσοι έχουν κάνει αιτήσεις από τον πρώτο κύκλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικαιούχοι του νέου κύκλου για το Market Pass θα είναι περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του Market Pass για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023, θα είναι ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη περίοδο και μοναδική διαφορά θα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Ποιες είναι οι διαφορές:

  • Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του, είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023.
  •  Σε περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν επίσης και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Εισοδηματικά κριτήρια

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

 Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Youth Pass

To Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, θα το λάβουν οι 18άρηδες ενώ θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν κλείσει τα 19.

Δικαιούχοι είναι όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Το «Σπίτι μου 2» προβλέπει βελτιωμένους όρους συμμετοχής που έχει ως στόχο να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχο για την παροχή επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων, που αφορά σε νέους 25 έως 29 ετών.

Η βασικότερη αλλαγή αφορά το εισόδημα των δικαιούχων. Συγκεκριμένα:

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει στην Εφορία το νοικοκυριό είναι το ποσό των 10.000 ευρώ ωστόσο σε αυτό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ και αν με τα τεκμήρια ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Άλλη μία αλλαγή αφορά στην παλαιότητα του ακινήτου όπου λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωσή του όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος.

Αναφορικά με την αξία του ακινήτου, όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο, δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ και το εμβαδό τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις