Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς το ρωσικό «εμπάργκο» στα καύσιμα «εκτοξεύει» τις τιμές: Ανεβαίνει στα 2,20 ευρώ ανά λίτρο η βενζίνη - «Δυστυχώς, θα είναι μια παρατεταμένη περίοδος ανόδου των τιμών», λέει ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής

 


Στα ύψη αναμένεται να εκτοξεύσει τη τιμή τη βενζίνης το ρωσικό εμπάργκο στα καύσιμα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την 21η Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένεται να ανεβεί αρκετά πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Η ακρίβεια, που είναι εδώ για να μείνει, ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα και τα καύσιμα είναι μία από τις βασικές πληγές για εκατομμύρια πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή της βενζίνης αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τις επόμενες μέρες, αγγίζοντας τα 2,20 ανά λίτρο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου. Μάλιστα, διαμήνυσε ότι η συνθήκη αυτή θα έχει διάρκεια.

Σε δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση του ANT1 σήμερα εκτίμησε ότι η αμόλυβδη βενζίνη στα πρατήρια θα φέρει κι άλλη επιβάρυνση για τους καταναλωτές λόγω των εξελίξεων στη διεθνή αγορά ενέργειας. Όπως είπε: «Δεν υπάρχουν καλές ειδήσεις εδώ και καιρό, ώστε να ρίξουν τις τιμές, αντιθέτως οι κινήσεις της Ρωσίας συντηρούν το ράλι ανόδου στις διεθνείς τιμές και ακόλουθα στις λιανικές τιμές των καυσίμων παγκοσμίως».

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής έκανε λόγο για «νευρική περίοδο όσον αφορά στα καύσιμα», προσθέτοντας: «Μέσα σε 2,5 μήνες έχουν αυξηθεί 20 λεπτά οι τιμές. Δυστυχώς, θα είναι μια παρατεταμένη περίοδος ανόδου των τιμών και θα ξαναδούμε την τιμή της βενζίνης στα 2,20 ευρώ ανά λίτρο».

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου Brent διαμορφώνεται διεθνώς κοντά στα 92 δολάρια/βαρέλι και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια/βαρέλι, εξέλιξη που θα έχει ευθύ αντίκτυπο στην τιμή της αντλίας. Ήδη στις Κυκλάδες η μέση τιμή της βενζίνης έχει φτάσει τα 2,289 ευρώ/λίτρο, θέτοντας τον πήχη της ακρίβειας για τα καύσιμα στη χώρα.

Όσον αφορά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως «η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι στα 1,45 ευρώ ανά λίτρο». Και αυτό προμηνύει δυσοίωνη κατάσταση για την εγχώρια αγορά αφού όπως επισήμανε: «Η τιμή αυτή είναι απαγορευτική για τους περισσότερους καταναλωτές, δεν θα υπάρχουν παραγγελίες».

Να θυμίσουμε ότι η Ρωσία με την απόφαση να αναστείλει την εξαγωγή ντίζελ και βενζίνης για να εξισορροπήσει την εγχώρια αγορά καυσίμων προκάλεσε «κραχ» στην παγκόσμια αγορά.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος θαλάσσιος εξαγωγέας καυσίμου τύπου ντίζελ στον κόσμο, ελάχιστα μπροστά από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Η χώρα εξήγαγε περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, με την Τουρκία, τη Βραζιλία και τη Σαουδική Αραβία να είναι μεταξύ των βασικών προορισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις