Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα σε χώρους πυρηνικών δοκιμών σε Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ

 


Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις και έχουν σκάψει νέες σήραγγες σε χώρους πυρηνικών δοκιμών τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που παρουσιάζει αποκλειστικά το CNN. Όλα αυτά σε μια εποχή που η ένταση μεταξύ των τριών μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ δεκαετίες.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ ή η Κίνα προετοιμάζονται για μια επικείμενη πυρηνική δοκιμή, οι εικόνες «μαρτυρούν» πρόσφατες επεκτάσεις σε τρεις τοποθεσίες πυρηνικών δοκιμών. Πρόκειται για μία εγκατάσταση της Κίνας στην δυτική περιοχή του Xinjiang, μία της Ρωσίας σε ένα αρχιπέλαγος του Αρκτικού Ωκεανού και μία των ΗΠΑ στην έρημο της Νεβάδα.

«Οι δορυφορικές εικόνες των τελευταίων τριών έως πέντε ετών δείχνουν νέες σήραγγες κάτω από βουνά, νέους δρόμους και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς και αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις τοποθεσίες» δήλωσε ο καθηγητής στο Κέντρο Μελετών Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων του Ινστιτούτου «James G. Martin Centre», Τζέφρι Λιούις.

«Υπάρχουν πραγματικά πολλές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσουν τις πυρηνικές δοκιμές» πρόσθεσε, κάτι που καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει κάνει από τότε που οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές απαγορεύτηκαν από την Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών το 1996. Η Κίνα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συνθήκη, αλλά δεν την έχουν επικυρώσει.

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και πρώην αναλυτής πληροφοριών, Σέντρικ Λέιτον, εξέτασε τις εικόνες των πυρηνικών εγκαταστάσεων των τριών δυνάμεων και κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι και οι τρεις χώρες έχουν επενδύσει πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήμα όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων, αλλά και στην προετοιμασία των τύπων δραστηριοτήτων που θα απαιτούνταν για μια δοκιμή» τόνισε.

Η Μόσχα έχει επικυρώσει τη συνθήκη, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε τον Φεβρουάριο ότι θα διέταζε μια δοκιμή, εάν το κάνουν πρώτα οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να έχει επικίνδυνες αυταπάτες ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να καταστραφεί».

Οι επεκτάσεις αυτές μπορούν να πυροδοτήσουν έναν αγώνα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων όπου γίνονται δοκιμές πυρηνικών όπλων, σε μια εποχή βαθιάς δυσπιστίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Κίνας, δήλωσε οι αναλυτές, αν και η ιδέα της πραγματικής ένοπλης σύγκρουσης δεν θεωρείται επικείμενη.

«Η απειλή από τις πυρηνικές δοκιμές οφείλεται στην αυξανόμενη κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών από τη μία πλευρά και της Ρωσίας και της Κίνας από την άλλη», είπε ο Τζέφρι Λιούις. «Οι συνέπειες αυτού είναι ότι ξοδεύουμε τεράστια χρηματικά ποσά, παρόλο που δεν είμαστε πιο ασφαλείς».

Δείτε τις δορυφορικές φωτογραφίες:

Νέα κατασκευή στο χώρο πυρηνικών δοκιμών Novaya Zemlya της Ρωσίας, 22 Ιουνίου 2023 πηγή: Planet Labs PBC/Middlebury Institute
Εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών «Lop Nur» στην Κίνα πηγή: Planet Labs PBC/Middlebury Institute
Νέα κατασκευή στη διοικητική και υποστηρικτική περιοχή των εγκαταστάσεων πυρηνικών δοκιμών «Lop Nur» στην Κίνα
πηγή: Planet Labs PBC
Κατασκευαστική δραστηριότητα, περιοχή Εθνικής πηγή: Planet Labs PBC/Middlebury InstituteΝεβάδα από το 2018 έως το 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις