Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ - Απίστευτη καταγγελία του πρώην προέδρου του ΟΑΚΑ - Άφησαν τη δημόσια περιουσία να ρημάξει / «Έπεφταν τα σίδερα απ’ την οροφή και τα ξαναμοντάραμε με βίδες»


 Ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5χρόνια σε συνέντευξη που παραχώρησε περιέγραψε πώς γινόταν η συντήρηση, ενώ έκανε λόγο για συνεχείς εκκλήσεις στο αρμόδιο υπουργείο από την πλευρά που δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (29/9) ανεστάλη κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς σύμφωνα με τις εξηγήσεις της διοίκησης του ΟΑΚΑ, οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Ο επί σειρά ετών πρόεδρος του ΟΑΚΑ και Ολυμπιονίκης, Πέτρος Γαλακτόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το στέγαστρο, τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και σε άλλους χώρους.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε, μιλώντας στον Αnt1.

«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες “έκοβαν”. Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», πρόσθεσε.

«Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν», συνέχισε.

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Έπεσε σίδερο που ήταν τουλάχιστον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γινόταν 1,5 τόνος…».

Αυτοψία στο ΟΑΚΑ – Δείτε εναέρια πλάνα

Το κανάλι του YouTube Up Stories με χρήση ειδικού drone με ισχυρό τηλεφακό (zoom) σήμερα 30/09/2023 έκανε μια πρόχειρη αυτοψία στο χώρο του ΟΑΚΑ και πάνω από την στέγη Καλατράβα.

Το κανάλι Up Stories αναφέρει ότι «σίγουρα γνωμάτευση για ένα τόσο πολυδιάστατο και κολοσσιαίο έργο όπως η στέγη Καλατράβα με πολλές τεχνικές δυσκολίες δεν μπορεί να γίνει με μια πρόχειρη πτήση».

Η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ:

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση εξέδωσε χθες η διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) με την οποία και ενημερώνει ότι κατόπιν μελέτης για την στατικότητα των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα προέκυψε πρόβλημα και ως εκ τούτου αναστέλλεται από σήμερα (29/9) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για ΟΑΚΑ: «Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης»

Τη δική της θέση αναφορικά με το κλείσιμο στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σε αυτή τονίζεται πως η αναστολή αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο, είναι σωστή καθώς προέχει η ασφάλεια αθλητών, φιλάθλων και εργαζόμενων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για το ΟΑΚΑ:

«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αφορμή την απόφαση για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο του ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο για θέματα στατικότητας των Στεγάστρων Καλατράβα, δηλώνει τα εξής:

– Πάγια θέση της είναι, ότι εκτός από την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα και για τη συντήρηση τους προκειμένου να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να φιλοξενούν με ασφάλεια τους αθλητές και τις αθλήτριες. Παράλληλα να εξοπλίζονται με σύγχρονο εξοπλισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις και την εξέλιξη του κάθε αθλήματος.

-Συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλουμένων, των φιλάθλων και των εργαζομένων στους χώρους και για κανένα λόγο ή σκοπό δεν πρέπει να διακινδυνεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις