Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Πανικός στην Αυστραλία: Η θάλασσα ξέβρασε...εξωγήινους - Τι λένε οι ειδικοί [εικόνες]


 Παρόλο που η Αυστραλία είναι ένας τόπος συνηθισμένος στα σπάνια, περίεργα και επικίνδυνα ζώα, η εμφάνιση αυτών των παράξενων πλασμάτων, άγνωστης προέλευσης, προκάλεσε τρόμο στους κατοίκους.

Τα μυστηριώδη πλάσματα εμφανίστηκαν στις παραλίες. Το περίεργο σχήμα αλλά και τα χρώματά τους, καθώς και το γεγονός ότι κανείς δεν καταλάβαινε τι ήταν, ώθησε μερικούς στο να κάνουν λόγο για…εξωγήινους.

Ένα άτομο που βρήκε το θαλάσσιο ζώο σε μια παραλία στο Semaphore, περίπου 21 χιλιόμετρα από την Αδελαΐδα, δημοσίευσε μια φωτογραφία του στο Reddit με την ελπίδα να το αναγνωρίσει κάποιος ειδικός. «Βρέθηκε στο Semaphore σήμερα, μπορεί κάποιος να ταυτοποιήσει παρακαλώ;» έγραψε.

Στην εικόνα, η φιγούρα που μοιάζει με ζελέ φαίνεται να είναι διπλωμένη μόνη της και έχει ένα γλοιώδες, γυαλιστερό εξωτερικό.

Τελικά, θαλάσσιος οικολόγος είπε ότι το περίεργο πλάσμα ανήκει στην κατηγορία των ασκιδιοειδών που συναντώνται συχνά σε παράκτιες περιοχές.

Αυστραλία

Το Ascidiacea, κοινώς γνωστό ως ascidians ή sea squirts, είναι μια κατηγορία στο υποσύνολο Tunicata των θαλάσσιων ασπόνδυλων που μοιάζουν με σάκο. Χαρακτηριστικό της ένας σκληρός εξωτερικός «χιτώνα» κατασκευασμένος από πολυσακχαρίτη.

«Κάθε μία από αυτές τις μικρές κίτρινες κουκκίδες είναι ένα μεμονωμένο ζώο που ονομάζεται ζωοειδές, τα οποία είναι όλα γενετικά πανομοιότυπα στην αποικία», έγραψε ο χρήστης. Το πλάσμα είναι ένα μείγμα μεταξύ σπονδυλωτών και ασπόνδυλων, εξήγησε ο ειδικός.

«Επομένως, ενώ είναι θαλάσσιο ασπόνδυλο, τοποθετείται στο γένος Chordata και αποτελεί ένα εξελικτικό όριο μεταξύ ασπόνδυλων και σπονδυλωτών», εξήγησε ο θαλάσσιος οικολόγος. Με εξελικτικούς όρους είναι τα πολύ μακρινά, παράξενα ξαδέρφια σου που κανείς δεν ήθελε στο μεσημεριανό γεύμα των Χριστουγέννων».

Το περίεργο πλάσμα έχει μια γλοιώδη και «σαρκώδη» αίσθηση, αλλά δεν θυμίζει τις μέδουσες. Οι χρήστες έσπευσαν να σχολιάσουν την ανάρτηση, με έναν απο αυτούς να λέει ότι το πλάσμα είχε χαρακτηριστικά που μοιάζουν με πλάσματα εκτός Γης.

Αυστραλία

«Εξωγήινος πλακούντας», έγραψε. «Νόμιζα ότι ήταν ένα κουλουριασμένο φίδι», σχολίασε ένας άλλος. «Πρέπει να υπάρχει κάποια σχέση με αυτό το δείγμα και τον κίνδυνο, ίσως περισσότερο από όσο καταλαβαίνουμε».

Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Μουσείο, το επιστημονικό όνομα του πλάσματος είναι Botrylloides leachii. Είναι ένα είδος που ανήκει σε μια ομάδα που ονομάζεται phylum Chordata, η οποία περιλαμβάνει ζώα όπως ψάρια, ερπετά και πουλιά. Τα σκοτεινά ασκίδια, που είναι οι πιο κοινές μορφές του είδους, βρίσκονται στα παράκτια ύδατα, σε βάθος 25 μέτρων, καθώς και στα φύκια και σε ρηχά νερά.

Σύμφωνα με τον θαλάσσιο οικολόγο που σχολίασε στη δημοσίευση του Reddit, τα εν λόγω πλάσματα δεν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις