Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Μετωπική κυβέρνησης κατά εργαζομένων και συνδικαλιστών


Στη γραμμή των προσβολών και των επιθέσεων κατά του συνδικαλιστικού κινήματος Παύλος Μαρινάκης και Άδωνης Γεωργιάδης, όσο η κυβέρνηση επιχειρεί να υπερασπιστεί το σκληρό αντεργατικό νομοσχέδιό της.
Ησημερινή ημέρα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης, σε συνδυασμό με τη συζήτηση και ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή, έδωσε το πάτημα στο σύστημα Μαξίμου να επιστρέψει στην αγαπημένη του γραμμή της συκοφάντησης και εξύβρισης των συνδικαλιστών.

Την ώρα που σε πολλές πόλεις απεργοί διατράνωσαν στον δρόμο την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να κρυφτεί πίσω από την απουσία της ΓΣΕΕ και να επαναφέρει το δόγμα «νόμος και τάξη» κατά των απεργών.

«Το κράτος σέβεται το δικαίωμα στην απεργία. Η κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε απεργίες που θεωρούσε ότι δεν ήταν νόμιμες ή ήταν καταχρηστικές», δήλωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης για να προσθέσει «το δικαίωμα στην απεργία είναι αναφαίρετο.


Αλλά υπάρχουν νόμοι. Οι εποχές που το κράτους θα κοιτάει απάθεια κάποιους που νομίζουν ότι μπορούν να ταλαιπωρούν εκατομμύρια πολίτες έχουν περάσει. Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη καλείται να εφαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις».

Επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας ότι το νομοσχέδιο είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και δεν υπάρχει καμία διάταξη που να προκύπτει ότι είναι κατά των εργαζομένων. «Είναι υπέρ των εργαζομένων, κινείται στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης της ανεργίας», ανέφερε.

Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να υιοθετήσει τα όσα δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 ο Άδωνης Γεωργιάδης ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο αφορά τον ιδιωτικό τομέα και σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι του δημοσίου.

Πρόκληση Γεωργιάδη και εντός Βουλής
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας συνέχισε στον εμπρηστικό του δρόμο και μέσα στη Βουλή εξαπολύοντας επίθεση προς τους απεργούς και αναφέροντας ότι η σημερινή απεργία απέτυχε. Οι εργαζόμενοι στηρίζουν τις αλλαγές που φέραμε».

Πήγε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα στην υποτίμηση των εργατικών αγώνων, βάζοντας στο κάδρο τη ΓΣΕΕ και λέγοντας ότι «είναι αυτή παλλαϊκή αντίδραση για νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και τη 5νθημερη εργασία; Ή ο λαός είναι σε ύπνο βαθύ ή το νομοσχέδιο δεν καταργεί τίποτα από αυτά».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε απευθυνόμενος στα έδρανα της αριστερής αντιπολίτευσης «επειδή καλές είναι οι θεωρίες αλλά υπάρχει και η πραγματική ζωή, δείξτε μου σήμερα ένα εργοστάσιο της Coca Cola που δεν δούλεψε. Όλα δουλέψανε. Για ποιο λόγο όλα τα εργoστάσια δούλεψαν; Γιατί οι εργάτες δεν απέργησαν; Γιατί θέλουν το νομοσχέδιο επειδή θα πληρώνονται καλύτερα. Η κυβέρνηση είναι φιλεργατική γιατί όσο εσείς φωνάζετε για θέματα που δεν αφορούν κανέναν, αυξάνει τα εισοδήματα. Αν εσείς κύριοι της Αριστεράς είστε ευχαριστημένοι από τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, μου περισσεύει. Δεν έχει καταλάβει κανείς ότι έγινε απεργία, πλην των οδηγών αυτοκινήτων που έκλεισε τους δρόμους η Τροχαία για την απεργία που δεν έγινε».

Σκληρή απάντηση από Ηλιόπουλο και ΚΚΕ
Όπως ήταν αναμενόμενο η προκλητική τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας έφερε έκρηξη οργής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε με σφοδρή κριτική λέγοντας «θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός. Υπήρχε ένα συνδικαλιστικό σωματείο που σας προειδοποιούσε επί μήνες. Σας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και αν το ακούγατε δεν θα είχαν πεθάνει 58 άνθρωποι στα Τέμπη». 

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε «ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα σωματείο που να απεργεί. Ας πάει μια βόλτα στον Πειραιά όπου νέκρωσε όλο το λιμάνι. Ας μας πει ο κ. Γεωργιάδης ένα σωματείο που είπε “ζήτω” για το νομοσχέδιο εκτός από την πουλημένη ΓΣΣΕ. Εϊναι νομοσχέδιο έκτρωμα, μεσαίωνας και δουλοκτησία. Δείχνετε εμπάθεια και μίσος στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εσείς που ζείτε στα σαλόνια δεν ξέρετε τι τραβά ο εργαζόμενος. Ξεβρακώνεστε εδώ μέσα. Υποκριτές. Όσο για τα περι προλεταριάτου που είπε ο υπουργός ένα θα σας πω: καλομελέτα και έρχεται».

Σε πιο χλιαρούς τόνους ήρθε η κριτική από το ΠΑΣΟΚ με τον Δημήτρη Μάντζο να αναφέρει «είναι προβληματικό να λοιδορεί ο υπουργός εργασίας το συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις