Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί δεν πρέπει να κλείνουμε την πόρτα του δωματίου ενώ κοιμόμαστε συμφώνα με τους ψυχολόγους;

 


Αν και εσύ κοιμάσαι με την πόρτα της κρεβατοκάμαρας κλειστη, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς καθώς ολλανδική μελέτη αναφέρει πως πρέπει ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα στον χώρο ώστε να κοιμόμαστε καλύτερα.

Μάλιστα, σε δημοσίευσή τους, αναφέρουν πως όταν η πόρτα είναι κλειστή αυξάνονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουμε όταν αναπνέουμε και αυτό δυσκολεύει τον ύπνο μας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, συμμετείχαν 17 υγιείς φοιτητές που για πέντε συνεχόμενες ημέρες κοιμόντουσαν με την πόρτα κλειστή και τις επόμενες πέντε με ένα παράθυρο ανοιχτό ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης οι φοιτητές απαντούσαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο.

Βάσει των μετρήσεων αλλά και των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «τα χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα βοηθούν να κοιμόμαστε πιο βαθιά, πιο καλά και να έχουμε λιγότερες διακοπές στον ύπνο».

Όταν οι συμμετέχοντες έκλεισαν την πόρτα ή το παράθυρο του δωματίου τους, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν τα 1.150 ppm (μονάδα μέτρησης για τις περιεκτικότητες και αναλογίες της τάξης του εκατομμυριοστού), ενώ έπεσαν περίπου στο μισό, στα 717 ppm, όταν άνοιξαν είτε την πόρτα είτε το παράθυρο.

ΠΗΓΗ: www.govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις