Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης από Δαδιά: Πολλά θα αλλάξουν στον τρόπο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών


 Τη δέσμευση ότι πολλά θα αλλάξουν στον τρόπο στον τρόπο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου - Δαδιάς.

«Προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν θέλω να μηδενίσω αυτά τα οποία έγιναν, διότι έγιναν πράγματα και μετά τη φωτιά την περσινή. Αλλά πριν τη φωτιά την περσινή, η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε υπάρχουν ορισμένες χαραμάδες αισιοδοξίας.

Η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά όμως έχουμε αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαφτες είτε έχουν καεί λίγο. Αυτό θα βοηθήσει στη φυσική αναγέννηση, άρα προφανώς και στην προστασία της πανίδας, σημείωσε.

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού συζητήθηκαν βήματα αποκατάστασης του δάσους, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και ενέργειες για τη στήριξη της περιοχής.

Επίσης έγινε παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

«Αυτό το οποίο έχω ζητήσει είναι ταχύτατα να ετοιμάσουμε όλες τις μελέτες, ήδη αυτές έχουν αποτυπωθεί στον χάρτη, έτσι ώστε με τους αναδόχους αναδάσωσης - ουσιαστικά πρόκειται για πρώτες παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων - γρήγορα να μπορούμε να μπούμε στο πεδίο για να κάνουμε αυτό το οποίο καταφέραμε και κάναμε στην Εύβοια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Έρχεται το «Dadia pass»

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι πέραν του «Evros pass» θα υπάρχει «Dadia pass», το οποίο θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στη Δαδιά.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από το δήμο και τους αρμόδιους να ετοιμάσουν τις νέες διαδρομές ώστε οι επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάσος και, ναι, να εξοικειωθούν και με την έννοια της αποκατάστασης του δάσους την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις