Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Η φούσκα των ESG funds έσκασε, τέλος η «πράσινη» απάτη – Άρον άρον αποσύρουν κεφάλαια οι επενδυτές

 


Μετάφραση: Απολλόδωρος

Στο Unchartered Territory Podcast, o Dan Astin-Gregory και ο Sam X συζήτησαν για την

παγκοσμιοποίηση, την αποπαγκοσμιοποίηση, τον συγκεντρωτισμό, την αποκέντρωση και την τοπικοποίηση.

Ξεκίνησαν συζητώντας την παγκόσμια αλλαγή που φαίνεται να διαφαίνεται στον ορίζοντα με τη δημιουργία των BRICS. Οι BRICS μπορεί να είναι κάτι που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια καθώς έχει αποκτήσει δυναμική, αλλά ξεκίνησε από την Goldman Sachs πριν από δεκαετίες για να “αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία”.

Unchartered Territory Podcast: Προσοχή! Έρχονται μεγάλες κινήσεις, 13 Σεπτεμβρίου 2023 (62 λεπτά)

Στο παραπάνω βίντεο ο Sam εξηγεί ότι ο όρος “BRICS” επινοήθηκε πριν από μερικές δεκαετίες από τον Jim O’Neill, ο οποίος ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Μίλησαν για την απομάκρυνση από την κυριαρχία της Αμερικής, είπε ο Sam, “Ζωγράφισαν ακόμη και επενδυτικά οχήματα γύρω από αυτό ακριβώς το όνομα και την ιδέα της δυνατότητας του νομίσματος των BRICS … Η θεωρία είναι ότι [ ] αυτό που έβλεπαν αυτοί οι εσωτερικοί τραπεζίτες ήταν ότι ο εμπειρικός χαρακτήρας της αμερικανικής αυτοκρατορίας γινόταν πολύ προφανής”.

Για τον εορτασμό της 150ης επετείου από την ίδρυση της Goldman Sachs το 1869, η εταιρεία δημοσίευσε μια σειρά άρθρων. Ένα από τα άρθρα με τίτλο “Με την έκθεση έρευνας της GS, γεννιούνται οι “BRICS”” ανέφερε:

Το 2001, το τμήμα παγκόσμιων επενδυτικών ερευνών της Goldman Sachs δημοσιεύει την έκθεση “Build Better Global Economic BRICs,”, επινοώντας το ακρωνύμιο για τις τέσσερις χώρες που θα αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα.

Θα ακολουθήσουν και άλλες έρευνες της Goldman Sachs με προσανατολισμό στις BRICs τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης του 2003, ““Dreaming with BRICs: The Path to 2050,” το οποίο υποστήριζε ότι οι χώρες BRIC θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις μεγαλύτερες δυτικές οικονομίες μέχρι το 2039.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, δημιουργήθηκαν πολυάριθμα αμοιβαία κεφάλαια, ETF [exchange-traded funds] και δείκτες με θέμα τις BRICs για να παρακολουθούν αυτή τη διακριτή ομάδα αναδυόμενων οικονομιών. Η πρώτη ετήσια Σύνοδος Κορυφής BRIC πραγματοποιήθηκε το 2009 στο Εκατερίνμπουργκ της Ρωσίας, συγκεντρώνοντας τους ηγέτες των χωρών BRIC για να συζητήσουν θέματα πολιτικής και κοινές προκλήσεις. Την επόμενη χρονιά, η ομάδα ψήφισε να προσκαλέσει τη Νότια Αφρική να συμμετάσχει, εδραιώνοντας το ακρωνύμιο BRICS.

Το 2014, ιδρύθηκε η Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS με συμφωνία που υπεγράφη κατά την έκτη ετήσια σύνοδο κορυφής των BRICS στη Φορταλέζα της Βραζιλίας. Από τότε που μετονομάστηκε σε Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) και εδρεύει στη Σαγκάη, στόχος του ιδρύματος είναι η κινητοποίηση πόρων για έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες BRICS και σε άλλες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες.

Εστιάζοντας ερευνητικά σε μια επιλεγμένη ομάδα αναδυόμενων οικονομιών που είναι έτοιμες να γίνουν οι επόμενες παγκόσμιες δυνάμεις ανάπτυξης, η Goldman Sachs βοήθησε τόσο τους επενδυτές όσο και τις εταιρείες να πλαισιώσουν τη σκέψη και τις αποφάσεις τους με βάση μια μεταβαλλόμενη δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος. Πέρα από αυτό, η έννοια των “BRICs” πυροδότησε τη συνεργασία και τη συνεργασία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής σε αυτές τις διαφορετικές χώρες σε θέματα που κυμαίνονται από τη γεωργία, το εμπόριο και τις περιβαλλοντικές πολιτικές έως την εθνική ασφάλεια και τη διεθνή χρηματοδότηση.

Με την ερευνητική έκθεση της GS, “BRICs” Are BornGoldman Sachs

Είναι ενδιαφέρον ότι ο O’Neill αναφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες ως επικριτής της επεκτατικής κίνησης των χωρών BRICS. Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι ο O’Neill επινόησε το ακρωνύμιο MINT (Μεξικό, Ινδονησία, Νιγηρία και Τουρκία) το 2013.

Όταν ρωτήθηκε για τις σκέψεις του σχετικά με ένα κοινό νόμισμα για τα έθνη BRICS, ο O’Neill απάντησε: “Είναι μια γελοία ιδέα. Θα πρέπει να έχετε μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα για να το πετύχετε αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ινδία και η Κίνα να συμφωνήσουν ποτέ σε μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα ή ακόμη και σε μια κοινή κεντρική τράπεζα”.

Σε ένα παγκόσμιο σύστημα, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs δεν πιστεύει ότι οι BRICS θα έχουν καμία παγκόσμια δύναμη: “Αν θέλετε να κάνετε το παγκόσμιο σύστημα πραγματικά αντιπροσωπευτικό, κατά τη γνώμη μου, η G20 είναι κοντά στο να είναι το πιο νόμιμο πράγμα που έχουμε, επειδή έχει ήδη το 80% του ΑΕΠ του μισού παγκόσμιου πληθυσμού… Δεν νομίζω ότι η ομάδα BRICS είναι πιθανό να έχει καμία παγκόσμια δύναμη. Αν θέλετε πραγματικά να λύσετε πραγματικά παγκόσμια ζητήματα, πρέπει να έχετε μαζί σας τις σημαντικές χώρες και τις πιο σημαντικές αναδυόμενες χώρες”, δήλωσε.


Διαβάστε περισσότερα: O’Neill: BRICS’ Countries Expanding Not Logical, Disappointing, This Day, 20 Σεπτεμβρίου 2023


Πολλές αυτοκρατορίες, όπως η Βρετανική Αυτοκρατορία ή η Αμερικανική Αυτοκρατορία, έχουν τους ίδιους μεσίτες εξουσίας που στέκονται πάνω τους, είπε ο Sam. “Η Ρώμη δεν πέφτει ποτέ. Απλώς μετακινείται σε άλλη τοποθεσία και μπαίνει στο υπέδαφος”. Εργάζεται με τη θεωρία ότι οι μεσίτες εξουσίας είναι τα τρία κράτη-πόλεις: το City of London, το Βατικανό και η Ουάσινγκτον.

“Έτσι, νομίζω ότι δυνητικά, αυτό που βλέπουμε [με τις BRICS] είναι στην πραγματικότητα το πέρασμα της μετακίνησης. Και μοιάζει με μια οργανική μετατόπιση και μοιάζει με ένα σπάσιμο όλων των δομών – αλλά στην πραγματικότητα, η θέση μου είναι ότι η αποπαγκοσμιοποίηση και αυτή η μετατόπιση σε άλλες χώρες είναι μέρος της ατζέντας”.

 

“Πολλοί άνθρωποι υπερασπίζονται αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις χώρες [BRICS] όσον αφορά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν είναι αυτό που ακούω από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους εκεί.”

https://apollodoros.substack.com/p/brics-goldman-sachs?utm_source=post-email-title&publication_id=1154987&post_id=137308177&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=1w6dyc&utm_medium=email

Περαιτέρω ανάγνωση:

triklopodia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις