Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Ξυπνάς συχνά με πρησμένα μάτια; Mάθε ποιο όργανο στο σώμα σου πρέπει να τσεκάρεις


 Τα πρησμένα μάτια μπορεί να σχετίζονται με κατακράτηση υγρών λόγω περιόδου ή επειδή ήπιες δύο ποτηράκια κρασί. Μπορεί όμως να σχετίζονται και με την υγεία σου.

Πολλές φορές ξυπνάμε με πρησμένα μάτια, μια κατάσταση που αποδίδουμε σε αλλεργίες, στην κατακράτηση υγρών πριν την περίοδο ή μπορεί να είναι η… υπενθύμιση μιας βραδιάς με φίλους όπου ήπιαμε ένα δύο κοκτέιλ ή ποτήρια κρασί.

Αν όμως τα πρησμένα μάτια είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, ίσως και να σχετίζονται με κακή λειτουργία των νεφρών. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζεις προτού σου δώσει κι άλλα – πιο σοβαρά συμπτώματα.

Μία συχνά αδιάγνωστη νόσος

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ είναι αποκαλυπτικά: Παρότι στη χώρα η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί βασική αιτία θανάτου, οι περισσότεροι πάσχοντες δεν έχουν διαγνωστεί, σύμφωνα με τα εκεί Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα συμπτώματα της κατάστασης αυτής δεν είναι πάντα εμφανή.

Οι αριθμοί όμως είναι ενδεικτικοί της μεγάλης σημασίας για την ενημέρωση για τη νόσο: Στις ΗΠΑ πάνω από 1 στους 7 ενήλικες πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται πως η νόσος αφορά το 15% των ενηλίκων Αμερικανών, που σημαίνει περίπου 37 εκατομμύρια ανθρώπους. Και μπορεί τα νούμερα αυτά να αναφέρονται στις ΗΠΑ, αποτελούν όμως επίσης δείκτη για το τι συμβαίνει και στην Ευρώπη.

Πρησμένα μάτια και νεφρά

Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς σχετίζονται αυτά τα δύο. Όπως εξηγεί η ειδική παθολόγος Clara Lawson, ευθύνη των νεφρών είναι να φιλτράρουν και να διώχνουν τα απόβλητα από τον οργανισμό μας. “Όταν τα νεφρά δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, μειώνεται η ικανότητά τους για ομαλή διαδικασία φιλτραρίσματος.

Αποτέλεσμα αυτής της δυσκολίας είναι ότι ο οργανισμός αρχίζει να χάνει πρωτεΐνη μέσω της ούρησης, απώλεια που έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση υγρών και μετάλλων όπως ασβέστιο και φωσφορικά άλατα γύρω από τα μάτια, προκαλώντας οίδημα”.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και η Yuna Rapoport, οφθαλμίατρος, που επισημαίνει ότι εάν τα μάτια σου είναι ιδιαίτερα πρησμένα το πρωί, είναι πιθανό να σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα στα νεφρά.

Άλλα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, τα προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών μπορεί να έχουν κι άλλα συμπτώματα. Ανάμεσά τους είναι το πρήξιμο στα χέρια και τα πέλματα, κόπωση, μειωμένη όρεξη, πρωινή ναυτία, αλλαγή στο χρώμα των ούρων ή αφρό στα ούρα, κράμπες στους μυς και πόνο στη μέση και χαμηλά στην κοιλιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αμερικανικής Κλινικής Mayo, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε σημείο και σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα καλά νέα είναι ότι ο τακτικός έλεγχος των νεφρών, στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου με το ρυθμό και τον τρόπο που θα σου συστήσει ο παθολόγος σου, σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόβλημα θα εντοπιστεί έγκαιρα και θα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

 

shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις