Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Ύπουλη τουρκική Navtex με «γερμανικό» δάκτυλο: Αμφισβητεί στο πεδίο ελληνική υφαλοκρηπίδα και AOZ στην Ανατ. Μεσόγειο


 Σε μία κίνηση που ουσιαστικά αναιρεί την άτυπη συμφωνία αποφυγής προκλητικών ενεργειών προχώρησε χθες η Τουρκία: Εξέδωσε NAVTEX, η οποία επαναφέρει επί του πεδίου την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη διεκδίκηση τουρκικής υφαλοκρηπίδας βάσει του παράνομου τουρκολυβικού Μνημονίου.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Μελέτης στο Liberal με τη NAVTEX 0816/23 οι τουρκικές Αρχές αναγγέλλουν τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών για τη χάραξη διαδρομής πόντισης καλωδίου από το ερευνητικό σκάφος ARCTIC από 12 -20 Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι έρευνες γίνονται σε περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Η τουρκική NAVTEX δεσμεύει μια εκτεταμένη γραμμή η οποία ξεκινά ανατολικά από περιοχές που ανήκουν στην οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ και εκτείνεται δυτικά νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου εντός περιοχών όχι μόνο της μη οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και σε περιοχή που η Ελλάδα έχει οριοθετημένη ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι έρευνες γίνονται για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας Fugro για την τοποθέτηση καλωδίου τηλεπικοινωνιών που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία. Και η γερμανική εταιρεία φρόντισε να υποβάλει αίτημα όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο(η οποία θα εκδώσει σχετική NAVTEX από την ημέρα που το ερευνητικό σκάφος περάσει στη δική της ΑΟΖ) αλλά και στην Τουρκία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην ΄Αγκυρα να επιχειρήσει να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της με την έκδοση της συγκεκριμένης Αναγγελίας.

Πάντως, οι Κυπριακές Αρχές έσπευσαν αμέσως να εκδώσουν τη NAV WRNG 316/23 με την οποία δηλώνουν ότι η τουρκική NAVTEX δεν έχει εκδοθεί σε συντονισμό με τις Αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας της Κύπρου και συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Όπως επισημαίνει η κυπριακή Αναγγελία «ο μόνος Αρμόδιος Σταθμός στην περιοχή Ευθύνης της Δημοκρατίας της Κύπρου είναι ο σταθμός της Λάρνακας JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA.


Πηγή: Liberal, Νίκος Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις