Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Θέμα ωρών η χερσαία εισβολή στη Γάζα, τελεσίγραφο Ισραήλ για απομάκρυνση 1,1 εκ. Παλαιστινίων – ΟΗΕ: Ακυρώστε τη διαταγή


 Οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Γάζα και στο Λίβανο αναφέρει το Human Rights Watch

Θέμα ωρών φαίνεται πως είναι η χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα, ιδιαίτερα μετά την εντολή για την άμεση – εντός 24 ωρών – απομάκρυνση 1,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προς τα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.
Ήδη στη Γάζα έχει επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός – με τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ρεύμα, καύσιμα και φάρμακα – τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός έχει στήσει έναν άνευ προηγουμένου στρατιωτικό κλοιό με εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Μάλιστα οι ΗΠΑ έσπευσαν χθες Πέμπτη 12/10 να επισημάνουν στο Ισραήλ μέσω του ΥΠΕΞ Anthony Blinken πως ναι μεν έχουν δικαίωμα στην άμυνα, αλλά έχει μεγάλη σημασία στο πώς θα υλοποιήσουν αυτό το δικαίωμα τους.
Την ίδια στιγμή, η Hamas που κρατά περίπου 150 ομήρους, υποστηρίζει πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χερσαία εισβολή ενώ τεράστια σημασία στην εξέλιξη του πολέμου και στο εάν αυτός θα κλιμακωθεί, θα έχει η αντίδραση του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.

Ισχυροί «παίκτες» όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Τουρκία έχουν καλέσει το Ισραήλ να μην διαπράξει άλλα «εγκλήματα πολέμου» κατά των Παλαιστινίων ενώ και η Ρωσία έχει ζητήσει αποκλιμάκωση και κατάπαυση πυρός.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με δύο αεροπλανοφόρα και άλλες ναυτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράν να μην εμπλακεί, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως στέλνει δυνάμεις για να συνδράμουν τους Ισραηλινούς.

Φύγετε όλοι, θα σας πούμε πότε θα γυρίσετε

Την απομάκρυνση όλων των αμάχων της πόλης της Γάζας προς τα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας διέταξε ο στρατός του Ισραήλ
«Ο ισραηλινός στρατός ζητά την εκκένωση όλων των άμαχων από την πόλη της Γάζας, από τα σπίτια τους, για τη δική τους ασφάλεια και προστασία και να μετακινηθούν σε μια περιοχή νότια του wadi Γάζα, του ποταμού της Γάζας όπως φαίνεται στον χάρτη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, Jonathan Conricus, ο οποίος υποστήριξε πως η σχετική προειδοποίηση εκδόθηκε και στα αραβικά, συνοδευόμενη από χάρτη.

Όπως είπε, η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα επισημαίνεται πως οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μόνο εφόσον ακολουθήσει νέο ανακοινωθέν που να το επιτρέπει.
«Μην πλησιάζετε την περιοχή όπου υπάρχει το τείχος ασφαλείας του Ισραήλ.

Οι τρομοκράτες της Hamas κρύβονται στην πόλη της Γάζας, μέσα σε τούνελ, κάτω από σπίτια και μέσα σε κτήρια που βρίσκονται αθώοι πολίτες, τους οποίους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η εξάλειψη της Hamas.
«Καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα πάρει χρόνο, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία» υποστήριξε ο Conricus, αναφέροντας πως το σχετικό μήνυμα έχει ήδη μεταβιβαστεί και στον ΟΗΕ.

Η ΜΙ6 προειδοποιεί τους Ισραηλινούς: Παγίδα η χερσαία εισβολή

Πάντως οι Βρετανοί σπεύδουν να προειδοποιήσουν τους Ισραηλινούς να μην προχωρήσουν σε εισβολή στη Γάζα, κάνοντας λόγο για παγίδα.
«Η Hamas δημιουργεί ουσιαστικά μια παγίδα για το Ισραήλ και θα είναι πολύ ευχαριστημένη, εάν το Ισραήλ δεσμευτεί σε μια ανοιχτή, πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή στη Γάζα, λόγω της κλίμακας και της έντασης της σύγκρουσης που θα συνεπαγόταν, της απώλειας αθώων ζωών που θα ακολουθούσε αναπόφευκτα και της ριζοσπαστικοποίησης της αντιπαράθεσης που θα προκαλούσε», είπε ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένο Βασιλείου, (ΜΙ6), Alex Younger, προσθέτοντας ότι αυτό θα έθετε τους συμμάχους του Ισραήλ σε «αδύναμη θέση» και ότι αυτό είναι που θέλει η HAMAS.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει πλήγματα στη Γάζα για να δείξει την πρόθεσή του να κατευνάσει τις προσδοκίες του ισραηλινού λαού.
Αλλά δεν υπάρχει, ουσιαστικά, στο τέλος αυτού, μια στρατιωτική λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Δεν μπορεί να σκοτώσει όλους τους τρομοκράτες χωρίς να δημιουργήσει περισσότερους τρομοκράτες.
Και στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτού του είδους πολύ, πολύ σπάνια πετυχαίνουν», σημείωσε ο Younger.

ΟΗΕ σε Ισραήλ: Ακυρώστε τη διαταγή

Να ακυρώσει τη διαταγή αυτή καλεί το Ισραήλ ο ΟΗΕ.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες
Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, επισημαίνοντας πως αυτή η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Ντροπή

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Gilad Erdan, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.
«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Hamas και παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα» υποστήριξε ο Erdan.

Πανικός

Το τελεσίγραφο αυτό, το οποίο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζουν πρωτοφανές, έχει προκαλέσει πανικό και χάος στην πόλη της Γάζας καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι πρέπει να πράξει.
Στην πόλη εκτιμάται ότι ζουν 700.000 με ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρινίζει πόσος χρόνος δίνεται στους Παλαιστίνιους για να εκκενώσουν την περιοχή.

Αναγκαστική απομάκρυνση 423.000 Παλαιστινίων

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μέχρι στιγμής πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.

Πυρομαχικά λευκού φωσφόρου

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στον Λίβανο, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), υπογραμμίζοντας πως τα όπλα αυτά εκθέτουν άμαχους αδιακρίτως στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρό και μακρόχρονο τραυματισμό.
Ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία της οργάνωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε πως «δεν είναι επί του παρόντος ενήμερος για τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα».
Δεν σχολίασε την πληροφορία περί χρήσης τέτοιων πυρομαχικών στον Λίβανο.

Η HRW τόνισε σε ανακοίνωσή της πως επαλήθευσε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν στον Λίβανο τη 10η Οκτωβρίου και στην πόλη της Γάζας την 11η Οκτωβρίου και καταγράφουν «πολλαπλές εκρήξεις στον αέρα οβίδων με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου», αντίστοιχα σε δυο αγροτικές περιοχές και στο λιμάνι.

Παρέθεσε συνδέσμους προς δύο βίντεο, αναρτημένα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που εξηγεί ότι δείχνουν «οβίδων 155 χιλιοστών του πυροβολικού με λευκό φώσφορο να χρησιμοποιούνται» για τη δημιουργία προπετασμάτων καπνού, ή για την επισήμανση στόχων, ή φωτισμό τοποθεσιών, ή για άλλους σκοπούς.
Και τα δύο τραβήχτηκαν κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

ΗΠΑ: Δεν στέλνουμε στρατό στο Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby, απέρριψε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατεύματα στο Ισραήλ στο εγγύς μέλλον.
«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ή σχέδιο να αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος στο Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει και καμία επιθυμία από τους Ισραηλινούς για αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Ο Kirby τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αποκλείσει καμία επιλογή που σχετίζεται με την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Hamas.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 27 Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τον αριθμό των αιχμαλώτων.

Ρωσία κατά Ισραήλ για τον βομβαρδισμό της Συρίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία νωρίτερα την Πέμπτη (12/10/2023) παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας και το διεθνές δίκαιο.
Η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε τους διαδρόμους των διεθνών αεροδρομίων της Δαμασκού και του Χαλεπίου, αναγκάζοντάς τους να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Στο πλαίσιο της απότομης κλιμάκωσης της κατάστασης στην παλαιστινιο-ισραηλινή ζώνη σύγκρουσης, τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση σε όλη την περιοχή. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να συμβεί», ανέφερε το υπουργείο.

Crooke (ΜΙ6): Το Ισραήλ δεν θα αντέξει δεύτερο μέτωπο με τη Hazbollah

Η Hezbollah μπορεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο κατά του Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του Τελ Αβίβ με τη Hamas, δήλωσε στο Sputnik ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης και πράκτορας της MI6, Alastair Crooke.
Η Hezbollah μπορεί να αυξήσει τα διακυβεύματα στον πόλεμο Ισραήλ- Hamas με το να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση.
Τις τελευταίες ημέρες, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και οι μαχητές της Hezbollah ανταλλάσσουν επιδρομές στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

«Η Hezbollah, πριν από λίγες ημέρες, πριν από δύο ή τρεις ημέρες, κατέστρεψε τρεις θέσεις βάσης ραντάρ του Ισραήλ.
Αυτές ήταν στην περιοχή Φάρμες Σεμπάα, η οποία αναγνωρίζεται ως λιβανέζικο έδαφος, αλλά είναι κατεχόμενη από το Ισραήλ», σημείωσε ο Crooke.

Υπήρξε μια ισραηλινή απάντηση, και τώρα έχουμε προχωρήσει σε μια απάντηση της Hezbollah που κατέληξε να βάλλει κατά στρατιωτικών βάσεων εντός του Ισραήλ.
Η Hezbollah το έχει πει πολύ ξεκάθαρα.
Ο ηγέτης της Hassan Nasrallah έχει διακηρύξει: «Εάν το Ισραήλ εισέλθει στρατιωτικά στη Γάζα, τότε θα ανοίξουμε ένα μέτωπο, το επόμενο μέτωπο».

Το Ισραήλ στέλνει στρατό στα σύνορα με το Λίβανο για το φόβο της Hezbollah

Το Ισραήλ αναπτύσσει στρατιώτες και τανκς σε πόλεις στο μέτωπο με τον Λίβανο, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (12/10/2023).
Στα σύνορα με τον Λίβανο έχουν αναπτυχθεί άρματα μάχης Merkava, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Doher και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού διαφορετικών τύπων.
Αρκετές συγκρούσεις αναφέρθηκαν στο μέτωπο του Λιβάνου μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μεγάλης κλίμακας που εξαπέλυσε η Hamas και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Τι λέει το Ιράν για το τρίτο μέτωπο κατά του Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amir-Abdollahian η χώρα του οποίου στηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση Hamas δήλωσε ότι το άνοιγμα ενός «νέου μετώπου» κατά του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθεί από τις «ενέργειες» του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Μολαταύτα, οι Ιρανοί ηγέτες δηλώνουν ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση αυτή το περασμένο Σάββατο στο Ισραήλ (7/10), τον «ορκισμένο εχθρό» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει φόβους για το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, εάν η Hezbollah επίσης σύμμαχος της Hamas και του Ιράν, αποφασίσει να επέμβει.

«Οι αξιωματούχοι ορισμένων χωρών μας ρωτούν για την πιθανότητα ανοίγματος ενός νέου μετώπου (κατά του Ισραήλ) στην περιοχή», είπε o Abdollahian
«Η σαφής απάντησή μας για αυτές τις πιθανότητες είναι ότι όλα εξαρτώνται από τις ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα», πρόσθεσε. «Ακόμη και τώρα, τα εγκλήματα του Ισραήλ συνεχίζονται και κανείς στην περιοχή δεν μας ζητά την άδεια να ανοίξει νέα μέτωπα», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Erdogan κατά ΗΠΑ: Θέλουν να τροφοδοτήσουν τις φλόγες του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Σφοδρότατη επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατηγορώντας τες, πως θέλουν να ενισχύσουν τις φλόγες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης.

«Οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή της σύγκρουσης. Πού είναι οι ΗΠΑ και πού η Μεσόγειος, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη;

Τι κάνουν εδώ; Συμφέρει τις ΗΠΑ να πάνε εκεί για να τροφοδοτήσουν τις φλόγες του πολέμου» είπε ο Τούρκος ηγέτης κατά τη συνάντηση με το Ίδρυμα Νεολαίας Τουρκίας στην Άγκυρα.
Ο Erdogan κατηγόρησε επίσης τη Δύση για αδράνεια εν μέσω της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νερό, ψωμί, φαγητό, ρεύμα στη Γάζα. Όλα αυτά αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της οικουμενικής διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πού είναι η Δύση; Πήρε καθόλου μέτρα; Όχι» είπε ο Erdogan.
Σύμφωνα με τον Erdogan, η Τουρκία αντιτίθεται στην εξάπλωση της σύγκρουσης στη Γάζα σε ολόκληρη την περιοχή και καταβάλλει ενεργές προσπάθειες για τη διευθέτηση της κρίσης.
Ο Erdogan δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη.
Έκανε γνωστό ότι συζήτησε για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με ηγέτες 13 κρατών.

Kuperwasser (Υπηρεσία Πληροφοριών Στρατού Ισραήλ): Η Hamas μας έπιασε στον ύπνο – Κλείσαμε την πόρτα και μπήκε από το παράθυρο

Ο πρώην επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Yossi Kuperwasser, επισημαίνει τους κύριους λόγους για τους οποίους οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ απέτυχαν να αποτρέψουν την επίθεση της Hamas.

Αν και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τη φήμη ότι είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, οι αξιωματικοί τους «είναι άνθρωποι», δήλωσε ο Kuperwasser στη γερμανική εφημερίδα Bild.
«Είναι απλώς άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι και πάντα ελπίζουν για το καλύτερο.
Αυτό ήταν λάθος.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που έχουν κακές προθέσεις και είναι σκληροί στην επιδίωξη των στόχων τους», είπε.
«Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών πιάστηκαν στον ύπνο», δήλωσε ο Kuperwasser.

Hamas: Η επίθεση στο Ισραήλ προετοιμαζόταν εδώ και μήνες

Κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) πως προετοιμαζόταν επί μήνες η αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου (7/10) στο Ισραήλ. «Την “ώρα μηδέν” γνώριζαν ελάχιστοι ηγέτες της Hamas», λέει ο Ali Barakah από τη Βηρυτό.
Υποστηρίζει ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι της επιχείρησης: «Το κίνημα της Hamas θεωρεί ότι κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του, υποχρεώνοντας τον εχθρό (Ισραήλ) να αποδεχθεί μελλοντικά συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων».

Διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνον εφόσον προηγηθεί κατάπαυση του πυρός, διευκρινίζει.
Μαχητές της Hamas επιτέθηκαν σε περισσότερες από 50 τοποθεσίες το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, λέει ο Barakah: «Οι αντιστασιακές ομάδες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου διοίκησης της Μεραρχίας της Γάζας του σιωνιστικού στρατού, καταφέρνοντας να αιχμαλωτίσουν μεγάλο αριθμό αξιωματικών και οπλιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις