Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Θρήνος για το ελληνικό μπάσκετ και την ελληνική πολιτική: «Έφυγε» από την ζωή ο Γιάννης Ιωαννίδης - Σε ηλικία 78 ετών


 Στη θλίψη βυθίστηκε το ελληνικό μπάσκετ και η ελληνική πολιτική καθώς «έφυγε» από τη ζωή ο Γιάννης Ιωαννίδης, σε ηλικία 78 ετών.

Ήταν πρώην καλαθοσφαιριστής, προπονητής και πολιτικός.

Αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ: συνολικά κατέκτησε 12 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα.

Ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε  στην αναγέννηση του μπασκετικού Ολυμπιακού, όταν μαζί του κατέκτησε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα και τον οδήγησε σε δύο τελικούς ευρωλίγκας.

Παραμένει μέχρι σήμερα ο προπονητής που κρατάει το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας, αφού κέρδισε 12 (έναν παραπάνω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς), καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος (418 νίκες).

Στην πολιτική, υπήρξε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2015 και διετέλεσε Υφυπουργός «Πολιτισμού» στην δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και Υφυπουργός «Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού» στη κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945.

Ο πατέρας του, Δημήτριος, και η μητέρα του, Ελένη (το γένος Τσορλίνη), κατάγονται από την ιστορική Γευγελή.

Μεγάλη του αγάπη ήταν το μπάσκετ, με το οποίο ασχολήθηκε από τα παιδικά του χρόνια, με αποτέλεσμα στα 15 του να αγωνίζεται βασικός στην ομάδα του Άρη.

Η θέση του ήταν πλέι μέικερ.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν επίσης πτυχιούχος Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έχει εργασθεί ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα.

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη θέση του προπονητή, έχοντας θητεύσει στους Άρη, Λάρισα, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, αλλά και στην εθνική ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις