Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

“Ανησυχία στην Αστυνομία λόγω του πολέμου στο Ισραήλ και επιδείνωση της ασφάλειας στην Ελλάδα”


 Πάνω από 150 οι εν δυνάμει στόχοι – Μεγάλη προσοχή και σε σημεία εκτός πρωτεύουσας

Η ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω του εμφανούς αναζωπυρωθέντος πολέμου στο Ισραήλ. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή συνεργασία της με την Ειδική Υπηρεσία Προστασίας (ΕΥΠ) με στόχο την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων. Παράλληλα, η επιδείνωση της ασφάλειας αναδεικνύεται και μέσω των επιθέσεων που έχουν σημειωθεί σε Γαλλία και Βέλγιο.

Σύμφωνα με αναφορές που μεταδόθηκαν στην πρωινή εκπομπή “Τώρα Μαζί” του καναλιού OPEN, η προσοχή δεν περιορίζεται μόνο στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά επεκτείνεται και σε περιοχές όπως η Κομοτηνή, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος. Στο σύνολό της, η Ελλάδα φιλοξενεί πολλά εβραϊκά μνημεία, συναγωγές, σχολεία και άλλους χώρους λατρείας, καθώς επίσης και ατυπα τζαμιά και χώρους συνάντησης πιστών. Οι αξιωματούχοι ανησυχούν όχι μόνο για επιθέσεις εναντίον αυτών των χώρων, αλλά και για πιθανές αδιακρισίες επιθέσεις από ατομικούς φανατικούς ή ακόμα και παρανοϊκούς.

Οι ελληνικές αρχές δεν βασίζονται στην τύχη, αλλά έχουν αναπτύξει έναν σχεδιασμό που υποστηρίζεται από μια κοινή βάση δεδομένων ανάμεσα στην ΕΥΠ και την Ελληνική Αστυνομία. Αυτή η βάση δεδομένων ξεκίνησε να δημιουργείται το 2015, μετά τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που επηρέασαν τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η βάση περιλαμβάνει πληροφορίες όπως ονόματα, χώρους λατρείας, ατυπα τζαμιά, ανενεργούς θύλακες, άτομα που έχουν προσαχθεί στο παρελθόν, άτομα που διακινδυνεύουν με ακραία θρησκευτικά κηρύγματα μίσους, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που ενδέχεται να συνδράμουν στις δράσεις τους.

Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας, καθώς και από πράκτορες της ΕΥΠ, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά αυτούς τους χώρους και ανθρώπους, εργάζονται διακριτικά και διατηρούν αυτήν τη ροή πληροφοριών εδώ και οκτώ χρόνια.

Ενδεικτικό του σοβαρού χαρακτήρα της κατάστασης είναι ότι μόνο στην Αττική, τις τελευταίες ημέρες, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες προσαγωγές ατόμων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μεταξύ των οποίων υπάρχουν αρκετοί Ιρανοί. Αυτές οι προσαγωγές αποτελούν μέρος της γενικής επιφυλακής που διατηρούν οι ελληνικές αρχές, αντιμετωπίζοντας τον ενδεχόμενο κινδύνου ασφάλειας που προκύπτει από τα εν λόγω γεγονότα.

Υπερ 150 Πιθανοί Στόχοι στην Αττική

Στα επίσημα έγγραφα που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές, καταγράφονται πάνω από 150 πιθανοί στόχοι μόνο στην περιοχή της Αττικής. Εκτός από τα στρατηγικά σημεία ισραηλινού ή παλαιστινιακού ενδιαφέροντος, όπως πρεσβείες, σχολεία και χώροι λατρείας, η λίστα περιλαμβάνει και σύμβολα της ελληνικής κουλτούρας, όπως η Βουλή των Ελλήνων, το Ζάππειο, ο Εθνικός Κήπος και η Ακρόπολη, καθώς επίσης και όλους τους σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ, εμπορικά κέντρα, καθώς και πολυσύχναστους δρόμους, όπως η Ερμού, το Μοναστηράκι και άλλους.

Οι ελληνικές αρχές διατηρούν απόλυτη επαγρύπνηση και για τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα. Η Ειδική Υπηρεσία Προστασίας (ΕΥΠ) έχει καθημερινή παρουσία στα ελληνικά νησιά και τα σύνορα, παρακολουθώντας τις νέες μεταναστευτικές ροές. Επίσης, πραγματοποιούν ελέγχους στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και ερευνούν αναρτήσεις και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντοπίζοντας τους λεγόμενους “μοναχικούς λύκους”.

Οι αρχές αναζητούν, δηλαδή, άτομα που, παρά την εμφανή μοναξιά τους και την έλλειψη εξωτερικής υποστήριξης, συντηρούν στενές επαφές με τρομοκρατικές ομάδες, είτε ισλαμικές είτε άλλου είδους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτοί οι “μοναχικοί λύκοι” δρουν μόνοι τους, όπως έχει συμβεί σε πολλά τρομοκρατικά περιστατικά στην Ευρώπη, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής.


Τα χαρακτηριστικά αυτών των ατόμων είναι τα εξής:

Συνήθως δεν εμφανίζουν κάποια ύποπτη συμπεριφορά.

Είναι φιλήσυχοι και δύσκολα προκαλούν ύποπτη αντίδραση.

Δεν εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις.

Διαθέτουν έντονο ιδεολογικό και θρησκευτικό υπόβαθρο.

Είναι βαθιά ριζοσπαστικοποιημένα άτομα.

Είναι αποφασισμένα να θυσιάσουν τη ζωή τους για να γίνουν μάρτυρες της αιτίας τους.

Δρουν πάντα με έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Προσέχουν την εξωτερική τους εμφάνιση.

Παρακολουθούν και ακολουθούν τις εξελίξεις στην ένδυση.

Συχνά ενεργούν σε χώρες με έντονη ισλαμική παρουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις