Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

«Dr Doom» Νουριέλ Ρουμπινί: «Η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν Γ’ ΠΠ» «ΗΠΑ και Ισραήλ μπορεί να επιτεθούν στο Ιράν και η Κίνα στην Ταϊβάν»


 Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ανθρωπότητα σε έναν Γ’ ΠΠ, λόγω κλιμάκωσης στη σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ και την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων, όπως αποκάλυψε ο διάσημος οικονομολόγος «Dr Doom» Νουριέλ Ρουμπινί.

«Ακούγεται κυνικό, αλλά είναι αλήθεια: ένα μακελειό όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Μέση Ανατολή, στα μάτια των αγορών δεν διαφέρει από μια στατιστική για την απασχόληση στις ΗΠΑ ή ένα επίθετο που χρησιμοποιείται από έναν κεντρικό τραπεζίτη», γράφει η Wall Street Journal.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί όμως έχει άλλη άποψη γι’ αυτό:

«Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να επεκταθεί για να δημιουργήσει την πρώτη παγκόσμια σύγκρουση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο βασικό σενάριο, η σύγκρουση θα περιοριστεί στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Αλλά υπάρχει και το πολύ κακό σενάριο: το Ιράν να εξαπολύσει τη Χεζμπολάχ για να εμποδίσει το Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς.

Στη συνέχεια, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράν, το οποίο είναι επίσης πυρηνική δύναμη.

Αμέσως μετά η Κίνα θα αποκλείσει την Ταϊβάν καθώς οι ΗΠΑ θα έχουν βυθιστεί σε 2 πολέμους: Ρωσία-Ουκρανία, Μέση Ανατολή.

Μετά Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;».

O «Dr Doom» Nουριέλ Ρουμπινί, έγινε διάσημος όταν το 2006 προέβλεψε πως η οικονομία των ΗΠΑ θα έπεφτε σε ύφεση λόγω της «φούσκας» των ακινήτων η οποία ήταν έτοιμη να σκάσει.

Την περασμένη Πέμπτη, είπε στο Bloomberg ότι οι παγκόσμιες αγορές προς το παρόν προεξοφλούν τον κίνδυνο μιας «μαζικής σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Το tweet του καθηγητή του NYU Business School είναι ένα μήνυμα προς τις αγορές ώστε να δώσουν προσοχή στον κίνδυνο να ξεσπάσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές αγορές φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικές σε σχέση με το πώς η σύγκρουση μπορεί να παρουσιάσει «καρκινικές μεταστάσεις», δεδομένων του κύματος βίας και σύγχυσης σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου της Γάζας που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις