Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Νόμπελ Φυσικής: Απονεμήθηκε στους Pierre Agostini, Ferenc Krausz και Anne L'Huillier


Το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής επιβραβεύει πειράματα με φως που συλλαμβάνουν «τις συντομότερες στιγμές».

Το βραβείο απονέμεται στους Pierre Agostini, Ferenc Krausz και Anne L’Huillier.

Η εργασία τους έδειξε έναν τρόπο δημιουργίας εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των γρήγορων διεργασιών στις οποίες τα ηλεκτρόνια κινούνται ή αλλάζουν ενέργεια.

Οι νικητές θα μοιραστούν ένα χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

Το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, απονεμήθηκε σε ένα ζευγάρι επιστημόνων που ανέπτυξαν την τεχνολογία που οδήγησε στα εμβόλια mRNA κατά του κορονοϊού.

Οι καθηγητές Katalin Kariko και Drew Weissman μοιράστηκαν το βραβείο.

Προηγούμενοι νικητές του βραβείου Νόμπελ Φυσικής

  • 2022 – Alain Aspect, Αμερικανός John Clauser και Αυστριακός Anton Zeilinger για έρευνα στην κβαντική μηχανική – την επιστήμη που περιγράφει τη φύση στη μικρότερη κλίμακα.
  • 2021 – Οι Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi έλαβαν το βραβείο για την προώθηση της κατανόησής μας για πολύπλοκα συστήματα , όπως το κλίμα της Γης.
  • 2020 – Οι Sir Roger Penrose, Reinhard Genzel και Andrea Ghez έλαβαν το βραβείο για την εργασία τους σχετικά με τη φύση των μαύρων τρυπών .
  • 2019 – Ο James Peebles, ο Michel Mayor και ο Didier Queloz μοιράστηκαν το βραβείο για πρωτοποριακές ανακαλύψεις σχετικά με το Σύμπαν.
  • 2018 – Η Donna Strickland, ο Arthur Ashkin και ο Gerard Mourou έλαβαν το βραβείο για τις ανακαλύψεις τους στον τομέα της φυσικής λέιζερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις