Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Πώς να ελέγξετε το στόμα σας για καρκίνο – Τα 6 σημάδια που πρέπει να προσέξετε


 Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για τον εντοπισμό του πρώιμου σταδίου του καρκίνου του στόματος. Ωστόσο, η έλλειψη οδοντιάτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει οδηγήσει σε αύξηση των καρκίνων του στόματος που εντοπίζονται πολύ αργά, σύμφωνα με το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στοματικής Υγείας.

Κάθε χρόνο, περίπου 9.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στόματος και πάνω από 3.000 πεθαίνουν από την νόσο. Εάν διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του στόματος έχει εξαιρετικό ποσοστό ίασης: πάνω από 90% με σχετικά απλή θεραπεία. Δυστυχώς, περίπου οι μισές από τις διαγνώσεις νέου καρκίνου του στόματος στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίζονται καθυστερημένα.

Έτσι αν δυσκολεύεστε να πάτε στον οδοντίατρο μπορείτε να ελέγξετε το στόμα σας για πρώιμα σημάδια καρκίνου.

Τα 6 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του στόματος περιλαμβάνουν:


έλκη στο στόμα που δεν επουλώνονται μέσα σε τρεις εβδομάδες

ογκίδιο ή οίδημα οπουδήποτε στο στόμα, τη γνάθο ή το λαιμό που επιμένει για περισσότερο από τρεις εβδομάδες

νέα κόκκινα ή λευκά μπαλώματα στο στόμα

μούδιασμα της γλώσσας ή άλλης περιοχής του στόματος

ανεξήγητα χαλαρά δόντια

χρόνιος πονόλαιμος ή βραχνάδα που επιμένει για περισσότερο από έξι εβδομάδες.

Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό

Εξαιρετικό ποσοστό ίασης

Τα τελευταία χρόνια, το εύρος των θεραπειών για καρκίνους του στόματος έχει αυξηθεί και οι τεχνικές έχουν βελτιωθεί και συμπεριλαμβάνουν ρομποτική χειρουργική και ανοσοθεραπεία. Η βελτιωμένη κατανόηση της νόσου βοήθησε τους γιατρούς να εξατομικεύσουν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και να βελτιώσουν την υγεία των ασθενών.

Η συμμετοχή ασθενών σε κλινικές δοκιμές έχει βελτιώσει περαιτέρω τις γνώσεις μας και έχει παράσχει στοιχεία υψηλής ποιότητας για την επιλογή της θεραπείας. Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ολοκληρώνει τη θεραπεία με επιτυχία και αναρρώνει καλά.

Ωστόσο η πολύπλοκη θεραπεία σε ορισμένους ασθενείς προχωρημένου σταδίου, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του προσώπου, την ομιλία, την κατάποση και την κίνηση των ώμων. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να κοινωνικοποιηθεί καθώς η ομιλία και η ικανότητά του να φάει ή να πιει θα επηρεαστεί από τη θεραπεία.

Σε ορισμένους ασθενείς των οποίων τα επαγγελματικά ή ψυχαγωγικά ενδιαφέροντα βασίζονται στην καλή κίνηση των ώμων ή των χεριών, μπορεί να απαιτούνται προσαρμογές στην απασχόληση και στον τρόπο ζωής μετά τη θεραπεία.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από μια θεραπεία

Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος. Αυτά περιλαμβάνουν το κάπνισμα και άλλες μορφές χρήσης καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ και την κακή διατροφή.

Σε ορισμένους ασθενείς, ο καρκίνος του στόματος μπορεί να σχετίζεται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που μεταδίδεται μέσω του στοματικού σεξ. Τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος, όπως οι λήπτες μοσχευμάτων οργάνων, μπορεί επίσης να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνους του στόματος.

Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους καρκίνους του στόματος μπορούν να προληφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις