Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Bοιωτία: Τα μοιραία λάθη του αστυνομικού ως τον πυροβολισμό στον 17χρονο


Οι λεπτομέρειες της κάκιστης διαχείρισης από τον αρχιφύλακα που προκάλεσαν τον θάνατο του 17χρονου στον Αλίαρτο, όπως αυτές προέκυψαν από την εξέταση των στοιχείων.

Οι Αρχές που ανέλαβαν την εξέταση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του από τα πυρά του αστυνομικού ο 17χρονος στη Βοιωτία τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής έχουν συνθέσει πλέον τα κομμάτια του παζλ.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», μετέφερε μέσω του Live News όλες τις εξελίξεις της υπόθεσης και κυρίως των λανθασμένων χειρισμών από τον αρχιφύλακα της ΟΠΚΕ, που αφότου απολογήθηκε αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αστυνομικός δεν τήρησε σχεδόν κανέναν από τους κανόνες εμπλοκής.


Βάσει των ίδιων πηγών:


δεν στάθηκε σε απόσταση ασφαλείας από το όχημα με παρατεταμένο το όπλο του ζητώντας από τους επιβαίνοντες να βγουν από το όχημα. Αντιθέτως βρέθηκε δίπλα στην πόρτα του ΙΧ κι έβαλε τον εαυτό του σε κίνδυνο.

επιχείρησε ν’ ανοίξει την πόρτα, κάτι που δεν προβλέπεται από το σχετικό πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που οι επιβαίνοντες δεν υπακούν στις εντολές αποβίβασης, ο αστυνομικός έχει την υποχρέωση να καλέσει ενισχύσεις προκειμένου να περικυκλωθεί το όχημα και να μην υπάρχουν περιθώρια.

είχε το δάχτυλο του δεξιού χεριού του στη σκανδάλη. Θα έπρεπε κανονικά αυτό να βρίσκεται στο μέρος πίσω απ’ αυτήν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όταν προσπάθησε ν’ ανοίξει την πόρτα με το αριστερό να προκληθεί μια συμπλοκή με τον 17χρονο που εν τέλει υπήρξε μοιραία, καθώς οδήγησε στον κατά τον αστυνομικό εκπυρσοκρότηση του όπλου από απόσταση μικρότερης μικρότερης των είκοσι εκατοστών.

Εν τω μεταξύ, έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία η εκδοχή σύμφωνα με την οποία ο νεαρός επιχείρησε να αφοπλίσει τον αστυνομικό, καθώς δεν έχουν βρεθεί αποτυπώματά του στην κάννη ή οπουδήποτε αλλού στο όπλο του φονικού.

Τι ισχυρίστηκε ο αρχιφύλακας

Νωρίτερα το μεσημέρι είχε προηγηθεί η απολογία του αστυνομικού.

Ο αρχιφύλακας μπήκε στις 11:45 στο γραφείο του ανακριτή και ισχυρίστηκε πως αφού σταμάτησε το αυτοκίνητο και άνοιξε την πόρτα, διαπίστωσε ότι στη θέση του οδηγού βρισκόταν ένας άνδρας την ηλικία του οποίου δεν κατάφερε να διευκρινίσει λόγω έλλειψης φωτισμού.

Υποστήριξε ακόμη πως αντιλήφθηκε την επικινδυνότητα της κατάστασης αφού στην πόρτα του αυτοκινήτου βρισκόταν ένα αιχμηρό αντικείμενο, μια μεγάλη λάμα, ενώ στη θήκη του συνοδηγού υπήρχε ένα κατσαβίδι, το οποίο δεν εξηγείται από τις δραστηριότητας τόσο του θύματος, όσο και του αδελφού του.

Στο υπόμνημα δε του αστυνομικού, που έφερε στο φως το Mega, περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι σκηνές από τη στιγμή που είδε το μαύρο αυτοκίνητο μέχρι και τους πυροβολισμούς.

«Κρατώντας στο δεξί μου χέρι το πιστόλι, επανειλημμένα φώναζα αστυνομία, κατέβα κάτω. Με το αριστερό μου χέρι, άρπαξα τον αείμνηστο από τον δεξί ώμο, σκύβοντας στο αυτοκίνητο καθώς αρνιόταν να εξέλθει του αυτοκινήτου».

«Ενώ συνέχιζα να τον τραβώ από τον ώμο για να τον βγάλω έξω, σε εκείνο το χρονικό σημείο που το σώμα του κινούμενο πλησίαζε το δεξί μου χέρι, εκείνος πιθανότατα από φόβο, λόγω του ότι το όπλο ήταν πολύ κοντά του, έκανε τη μοιραία κίνηση με το εξωτερικό μέρος της παλάμης του, και φέροντας το χέρι του μπροστά στην κάννη, να απώθησε με βίαιο τρόπο το όπλο μου με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει. Αυτή η βίαιη κίνηση προκάλεσε την ενεργοποίηση της σκανδάλης, χωρίς εγώ να την τραβήξω» σημείωσε σχετικώς.

«Δεν ισχύουν τα όσα υποστήριξε ο Αστυνομικός»

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως όσα υποστήριξε ο κατηγορούμενος δεν ισχύουν. Συμπλήρωσε δε πως θα προσπαθήσει από την πλευρά του να κατευνάσει τα πνεύματα και να μην ακολουθήσουν επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις