Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Ένοπλες συγκρούσεις στα σύνορα Bενεζουέλας-Bραζιλίας – Σε κατάσταση συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις των δυο Xωρών

 Το πετρέλαιο της Γουιάνας απειλεί να βάλει «φωτιά» στην Λατινική Αμερική

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Πληθαίνουν οι αναφορές για ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας και της Γουιάνας μέσα στο έδαφος της βραζιλιάνικης Πολιτείας της Ροράιμα.

Όλα δείχνουν πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, διέταξε εισβολή στην γειτονική χώρα της Γουιάνα και κάποιες δυνάμεις του χρησιμοποιούν το βραζιλιάνικο έδαφος λόγω της ζούγκλας του Αμαζονίου.

Η Πολιτεία της Ροράιμα καλύπτεται από τη ζούγκλα και είναι μία αραιοκατοικημένη περιοχή και για τους λόγους αυτούς το Καράκας θεωρεί πως είναι εύκολο να την «χρησιμοποιήσει» προσωρινά χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Βραζιλία αποστέλλει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα βόρεια σύνορά της.

Η Βραζιλία «εντατικοποιεί τις αμυντικές ενέργειες» κατά μήκος των βόρειων συνόρων της καθώς παρακολουθεί την εδαφική διαμάχη μεταξύ των γειτόνων της, της Γουιάνας και της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

«Το Υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί την κατάσταση. Οι αμυντικές ενέργειες έχουν ενταθεί στη βόρεια συνοριακή περιοχή της χώρας, προωθώντας μια μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση της Βραζιλίας να μετακινήσει περισσότερους στρατιωτικούς σχηματισμούς στα βόρεια έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας για μια πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή γνωστή ως “Esequiba”, η οποία αποτελεί πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής γης της Γουιάνας.

Οι αξιώσεις της Βενεζουέλας για την Esequiba, οι οποίες αποτέλεσαν την πηγή μιας μακροχρόνιας εδαφικής διαμάχης, αναζωπυρώθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Γουιάνα στην θάλασσα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, οι Βενεζουελάνοι θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για τα «δικαιώματα» στο Esequiba.

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) αναμένεται να αποφανθεί την Παρασκευή σχετικά με το αίτημα της Γουιάνας να ακυρωθεί το δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει πει ότι θα προχωρήσει ό,τι κι αν γίνει.

Η Βενεζουέλα διαμαρτυρήθηκε για διαγωνισμό πετρελαίου που είχε ανακοινώσει η Γουιάνα τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας ότι οι παράκτιες περιοχές υπόκεινται σε αμφισβήτηση και οι εταιρείες που αναθέτουν τα κοιτάσματα δεν θα έχουν το δικαίωμα να τις εξερευνήσουν.

Το υπουργείο Επικοινωνιών της Βενεζουέλας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τις ενέργειες της Βραζιλίας.

Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Βενεζουέλα και όλα δείχνουν πιθανή γενικευμένη σύγκρουση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γουιάνα αρνήθηκε να ενταχθεί στον OPEC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις