Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Επανάσταση: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παραπληγική ασθενής περπατά αυτόνομα με εμφύτευμα στον νωτιαίο μυελό


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία νεαρή γυναίκα με παραπληγία επί τέσσερα χρόνια κατόρθωσε με ένα εμφύτευμα στον νωτιαίο μυελό να περπατά αυτόνομα.

Η είδηση που προκαλεί έκπληξη και προσδοκίες σε πάρα πολλούς θα παρουσιαστεί επίσημα την Τρίτη (13/11) από τον καθηγητή Νευροχειρουργικής Δαμιανό Σακά ο οποίος είχε την εποπτεία αυτού του εγχειρήματος που κατέληξε σε απόλυτη επιτυχία.

Ο κ. Σακάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή Ιστορίες με Δράκου αναφερόμενος σε αυτό που έγινε στην Ελλάδα αλλά και στην είδηση ότι η εταιρία του Ελον Μασκ αναζητά ανθρώπους για να δοκιμάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα επεσήμανε ότι: «Στην δικά μας περίπτωση στην Ελλάδα η συνδεσιμότητα είναι πιο απλή και μπορεί να αντέξει στον χρόνο ενώ αυτό είναι αμφίβολο σε αυτό που λέει ο Μασκ». Συνεχίζοντας τόνισε: «Από τη στιγμή που θα μπει αυτό το ειδικό ηλεκτρόδιο, σε κάποιο χρονικό διάστημα θα γίνουν μεταβολές στον εγκέφαλο και η συνδεσιμότητα δεν θα είναι τόσο καλή, δεν θα ανιχνεύει τόσο καλά την πρόθεση της κίνησης ώστε να τη μετατρέψει σε κίνηση στον υπολογιστή ή σε κίνηση ενός ρομποτικού βραχίονα.

Για να δώσουμε στον ασθενή αυτονομία θα πρέπει να υπάρχει μια περαιτέρω σύνδεση που η πρόθεση που ανιχνεύεται στον εγκέφαλο, η πρόθεση για παράδειγμα, να σηκώσει ένα ποτήρι νερό, να μεταφέρεται στους μύες του χεριού ή σε ένα ρομποτικό χέρι και αυτό τελικώς να εκτελεί την κίνηση.

Αλλά αυτού του είδους το σχέδιο απαιτεί πολύ εξελιγμένη γνώση της συνδεσιμότητας του νευρικού συστήματος, την οποία αν δεν έχουμε. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές άλλες ερευνητικές ομάδες που εργάζονται σε παρόμοια βάση, αλλά με συσκευές πιο αδρής συνδεσιμότητας και έχουν σημαντικά αποτελέσματα.

Και σε αυτό το επίπεδο της πιο αδρής συνδεσιμότητας, έχει αρχίσει να γίνεται εργασία και στην Ελλάδα και έχουμε ήδη την πρώτη ασθενή με βαριά παραπληγία, δηλαδή αδυναμία σοβαρή στα κάτω άκρα, η οποία με χρήση διεγέρτη νωτιαίου μυελού επέτυχε αυτή τη στιγμή να μπορεί να βαδίσει χωρίς νάρθηκες με χρήση μόνο του περιπατητήρα. Διεθνώς έχουν δημοσιευθεί πάνω από 200 εργασίες για τη βλάβη του νωτιαίου μυελού και για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η παραπληγία με εμφυτεύματα στο νωτιαίο μυελό. Είναι δηλαδή κάτι το οποίο πλέον έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις