Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

BOMBA Κασσελάκη: Εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές

 Δεν θα κάνω πίσω, διαμήνυσε ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώνοντας την πρότασή του. Αποχώρησαν Π. Σκουρλέτης, Ν. Βούτσης. Σάββατο αναμένεται η τελική ρήξη με την «Ομπρέλα»

Η ώρα μηδέν έφτασε για τον ΣΥΡΙΖΑ. O Στέφανος Κασσελάκης, σε παρέμβασή του μέσω των social media, έριξε την αναμενόμενη (όπως έχουμε αναφέρει από καιρό)

βόμβα: θα προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος, όπως ανέλυε και το Euro2day.gr πριν από ένα μήνα, ώστε τα ίδια τα μέλη να αποφασίσουν για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών (Στέφανου Τζουμάκα, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη).

Με την κίνηση αυτή δίνει άλλη διάσταση στην πολιτική αποδοκιμασία τους, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, καθώς αυτή θα ζητηθεί πλέον από τη βάση.

«Θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Τη νύχτα της εκλογής μου επανέλαβα τρεις φορές μία φράση: Δεν θα σας προδώσω ποτέ. Και αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα, πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά. Θα κάνουμε την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μαζί. Και δεν θα μας σταματήσει κανείς».

Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Κασσελάκης σε ραδιοφωνική παρέμβαση που ζήτησε ο ίδιος να κάνει στο «Κόκκινο», δήλωσε: «Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με τον εαυτό του, με την Ιστορία. Εμείς θα αλλάξουμε τη χώρα, να είστε σίγουροι γι'αυτό».

Αναφερόμενος, δε, σε εκτιμήσεις ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε», απάντησε: «Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

Η προσφυγή σε εσωκομματικό δημοψήφισμα ορίζεται από το Καταστατικό και, μάλιστα, επισημαίνεται ότι μπορεί να έχει ψηφιακή μορφή μέσα από την πλατφόρμα isyriza.gr.

Tο δημοψήφισμα δεν θα ζητηθεί, βεβαίως, στην περίπτωση που οι «τέσσερις» αποχωρήσουν από το κόμμα.

 

«Ομπρέλα»: Φεύγουμε

Εν τω μεταξύ, με δόσεις φαίνεται ότι θα γίνει η αποχώρηση της «Ομπρέλας» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Αποχώρησε ο Π. Σκουρλέτης και λίγη ώρα αργότερα ο ο Ν. Βούτσης. Ως εκ τούτου, η παραπομπή του πρώτου στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή δεν θα έχει πλέον ισχύ.

Μέχρι αργά τη νύχτα, που ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη περίπου 46 στελεχών της «Ομπρέλας» που μετέχουν στην 300μελή Κ.Ε., ακούστηκαν αρκετές απόψεις για το πόσοι και πότε θα φύγουν από το κόμμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

Μία πρόταση που φάνηκε προς στιγμή να συζητείται αλλά εγκαταλείφθηκε αργά τη νύχτα ήταν να ανακοινωθεί σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η αποχώρηση της «Ομπρέλας». Το επιχείρημα που προβλήθηκε αφορούσε στην πρόθεση της ηγεσίας να ζητήσει αύριο, με την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ε., να προχωρήσει το ηγετικό όργανο σε κείμενο πολιτικής αποδοκιμασίας των συμπεριφορών που επέδειξαν τα τέσσερα στελέχη (Τζουμάκας, Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης), εξαιτίας των οποίων παραπέμφθηκαν από τον Στέφανο Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Όπως έχουμε αναφέρει εδώ και ημέρες, οι δηλώσεις που έκαναν τα εν λόγω στελέχη («Μπέπε Γκρίλο», διαπλεκόμενος κ.λπ.) έχουν θεωρηθεί ακραίες και προσβλητικές ακόμα και από στελέχη που δεν ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία, συνεπώς εκτιμάται ότι η πολιτική αποδοκιμασία θα εκφραστεί με άνετη πλειοψηφία.

Η πρόταση για σημερινή αποχώρηση, επομένως, αποσκοπούσε στην αποφυγή μίας τέτοιας εξέλιξης, ώστε να μη φανεί ότι η (σε άλλη στιγμή) αποχώρηση γίνεται υπό το βάρος αυτής της πολιτικής αποδοκιμασίας.

Η απόφαση που φαίνεται ότι ελήφθη είναι να μην κάνουν καμία κίνηση σήμερα, αλλά να προσέλθουν αύριο κανονικά στη συνεδρίαση της Κ.Ε. και να αντιπαλέψουν την όποια κίνηση της ηγεσίας, αντιπροτείνοντας δικά τους κείμενα.

Κοινώς, όπως λένε, «να γίνει χαμός», να μην υπάρξει καμία ψηφοφορία και να αποχωρήσουν καταθέτοντας την πλατφόρμα τους. Πόσοι; Άλλοι λένε όλοι και άλλοι μιλούν για έναν συμβολικό αριθμό, ώστε οι αποχωρήσεις να γίνουν… με δόσεις. Επικρατέστερη πάντως θεωρείται η πρώτη εκδοχή.

Οι διστακτικοί

Δεν λείπουν, πάντως, και εκείνοι που διστάζουν σε μία αποχώρηση… εδώ και τώρα, αντιπροτείνοντας να παραμείνουν μέχρι το τέλος του έτους, με επιχείρημα το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Εάν, λένε, διαφανεί αναβολή του συνεδρίου, «τότε φεύγουμε, ανακοινώνουμε νέο πολιτικό φορέα και ετοιμαζόμαστε να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών».

Οι υποστηρικτές αυτής της μεσοβέζικης λύσης επικαλούνται και ενημέρωση που έχουν από δημοσκόπους, σύμφωνα με την οποία δεν καταγράφουν, ως ομάδα, ποσοστό που επιτρέπει να αισιοδοξούν ότι θα πετύχουν το 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι οπαδοί της άμεσης αποχώρησης παραπέμπουν σε αυτό ακριβώς το στοιχείο, για να πείσουν ότι το νέο εγχείρημα απαιτεί χρόνο, δουλειά και προβολή, ώστε να φτάσει με αξιώσεις στις ευρωεκλογές. «Δεν περισσεύει ούτε μία ημέρα, μένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ χάνουμε χρόνο και αξιοπιστία», λένε. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί και πανελλαδική σύσκεψη των μελών της «Ομπρέλας».

Την απόφαση «μένουμε και βλέπουμε» επιβεβαίωσε σε δική της πανελλαδική σύσκεψη 130 στελεχών η ενδιάμεση ομάδα που στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου για την προεδρία του κόμματος. Ακούστηκαν και φωνές για πιο άμεση αποχώρηση (όπως από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο), ενώ οι περισσότεροι έδειξαν τις ευρωεκλογές ως dead line παραμονής, «πλην απρόοπτων εξελίξεων».

«Ούτε σχόλιο» για την παρέμβαση Δραγασάκη

Σύμφωνα με πηγές η πλευρά της ηγεσίας αρνήθηκε ακόμα και να σχολιάσει την παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος, κηρύσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρότεινε στον κ. Κασσελάκη να ορίσει επιτροπή που θα τον εποπτεύει.

«Ποιος πρόεδρος κόμματος, οποιασδήποτε χώρας, θα δεχόταν ένα μήνα μετά την εκλογή του στο αξίωμα να μπει σε επιτροπεία;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έκαναν, κόβοντας οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

Σε σύσκεψη, δε, που έγινε χθες το βράδυ μεταξύ στελεχών της Κ.Ε. που προέρχονται από την (περί τον Νίκο Παππά) «Κίνηση Μελών», επιβεβαιώθηκε «η προσήλωση στον μετασχηματισμό και στη διεύρυνση του κόμματος».

Συμφώνησαν εξάλλου στην άποψη ότι οι επιθέσεις στον κ. Κασσελάκη ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά την εκλογή του και «ακούστηκαν απαράδεκτα πράγματα για τη συλλογική μας προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις