Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Νέα δημοσκόπηση: Οριακά πάνω από μονοψήφιο ο ΣΥΡΙΖΑ-Mάχη για την τρίτη θέση με KKE (ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ)


Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση και την αποχώρηση κορυφαίων και ιστορικών στελεχών λίγο πριν από την δημιουργία νέας διακριτής Κ.Ο. καταγράφει απώλειες σχεδόν δύο μονάδων ενώ δείχνει ότι ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ, στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Eπιπλέον η έρευνα δείχνει ότι η κυβέρνηση μετρά εκλογικές απώλειες, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τα προβλήματα στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και από την αύξηση της ακρίβειας αν και διατηρεί ισχυρές δυνάμεις.

Οριακά πάνω από μονοψήφια ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται και συγκριτικά με τον Οκτώβριο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει επιπλέον 1,8% και φθάνει το 10,2% στην πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 1,6% συγκριτικά με τον Οκτώβριο και φθάνει στο 12,2% και καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη δημοσκοπικά. Κέρδη 0,5% καταγράφει και η ΝΔ αγγίζοντας το 30,5%.

Τα αποτελέσματα δείχνουν περαιτέρω εκλογική υποχώρηση και καταγράφουν την συνθήκη κρίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά η πλειοψηφία (46%) εκτιμά πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή αντιπολίτευση. Διαπιστώνεται, όμως, ότι 4 στους 10 κεντροαριστερούς πιστεύουν πως θα δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ.

Η ραγδαία πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και η σταδιακή άνοδος του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται ανάγλυφα στα διαχρονικά στοιχεία της πρόθεσης ψήφου της ΜETRON Analysis από τον Ιούνιο.

Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι μισοί ψηφοφόροι (51%) του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του Ιουνίου παραμένουν συσπειρωμένοι στο κόμμα. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται προς το ΚΚΕ και λιγότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

Την υψηλότερη συσπείρωση καταγράφει η ΝΔ, άνω του 80%.

Υψηλή συσπείρωση καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την ανάσα του ΚΚΕ

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ είναι 22,9 μονάδες. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 38,2% , οριακά κάτω από τα ποσοστά των εκλογών του Ιουνίου ενώ το ΠΑΣΟΚ ξεπερνά τα ποσοστά του κατά 3,5 μονάδες φθάνοντας το 15,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση υπολείπεται του εκλογικού ποσοστού του κατά 5,1% καθώς συγκεντρώνει 12,7%. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος του ΚΚΕ που φθάνει το 11,5% από 7,7% που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές καθώς παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό των μετακινούμενων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μητσοτάκης διατηρεί την υπεροχή του, υψηλά ποσοστά στο κανένας

Στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα με 41%. Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό και των απαντήσεων «κανένας» με 31% ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά και δεν ξεπερνούν το 5%.

 

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις