Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Πάτρα – Προαστιακός: Νέκρωσε και ο «ηλεκτρονικός εγκέφαλος»! – Το Mηχάνημα που «ισιώνει» τις γραμμές - Εντολή στους μηχανοδηγούς να κινούνται με μικρή ταχύτητα


Γιώργος Αναστασόπουλος

Πρόκειται για μία… αδιόρθωτη κατάσταση. Οι καθυστερήσεις των δρομολογίων του προαστιακού της Πάτρας διαδέχονται η μία την άλλη και είναι πια έκδηλος ο εκνευρισμός των επιβατών,

καθώς χθες το πρωί ταλαιπωρήθηκαν για μία ακόμη φορά, με αφορμή την κατάργηση των δρομολογίων αφενός προς Ρίο και αφετέρου προς την Κάτω Αχαΐα. Οι επιβάτες μάταια ανέμεναν το τρένο στις αποβάθρες, χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο, αφού δεν είχαν επίσημη ενημέρωση από τον ΟΣΕ.

Οι μηχανοδηγοί, χωρίς δική τους ευθύνη, έφθασαν με καθυστέρηση στους προορισμούς τους, αφού έχουν εντολή από την κεντρική διοίκηση του ΟΣΕ να κινούνται με μικρή ταχύτητα. Η νέα χθεσινή καθυστέρηση σήκωσε κύμα δυσαρέσκειας, την οποία προσπαθούσαν να κατευνάσουν οι μηχανοδηγοί, οι συνοδοί και οι απλοί εργαζόμενοι του Προαστιακού, που είναι αυτοί οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το επιβατικό κοινό.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, από προχθές είναι «παρκαρισμένος» στον σταθμό του Αγίου Ανδρέα ο «ηλεκτρονικός εγκέφαλος» του ΟΣΕ στην Πάτρα, διότι υπέστη… βλάβη κατά τη διάρκεια των έργων αποκατάστασης της γραμμής, μετά τον εκτροχιασμό της περασμένης Τετάρτης. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο πανάκριβο μηχάνημα Plassez and Theuzez, που έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις βλάβες και να «ισιώνει» τις γραμμές.

«Ούτως ή αλλιώς, είχε προβλήματα λόγω ελλιπούς συντήρησης, οπότε δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τέθηκε τώρα εκτός μάχης» σχολίασε ο έμπειρος σιδηροδρομικός της Πάτρας.

«ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΟΣΕ, εξέδωσε μία… «ανακουφιστική» ανακοίνωση στις 11 το βράδυ της Παρασκευής, για τον εκτροχιασμό του Προαστιακού που είχε συμβεί το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, στη διασταύρωση Οθωνος-Αμαλίας και Δημ. Γούναρη.
Στο κείμενο προτάσσεται το γεγονός ότι δεν υπήρξε τραυματισμός σε κανέναν από τους 72 επιβάτες, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά, ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν διαφορετικό το ύφος της «απολογίας» του Οργανισμού.

Ο ΟΣΕ αναφέρει πως ειδοποίησε αμέσως την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, που είναι η κατά τον νόμο αρμόδια Αρχή διερεύνησης του περιστατικού, ενώ η αντίστοιχη εσωτερική Επιτροπή θα αποστείλει εντός 10 ημερών το σχετικό πόρισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το σημείο του συμβάντος.

Συνεργεία της HELLENIC TRAIN εντροχίασαν και μετέφεραν τον συρμό στο αμαξοστάσιο, ενώ το προσωπικό του ΟΣΕ επιδιόρθωσε τη ζημιά στην επιδομή και αποκατέστησε την κυκλοφορία.

ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η διοίκηση του ΟΣΕ προσθέτει πως έχει προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό από τις 15 Μαΐου, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες ανάθεσης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδος.

Μέχρι την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ο ΟΣΕ γνωστοποιεί ότι προσέφυγε στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης έργου ύψους 57.864,62 ευρώ, το οποίο εκτελείται ήδη από τις 13 Ιουλίου με σκοπό την αποκατάσταση στρεβλώσεων και άλλων προβλημάτων, κυρίως μέσω αντικατάστασης ξύλινων στρωτήρων και την αποφυγή διακοπής κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις