Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

«Έσταζε… Mέλι» για τους Έλληνες ο ακροδεξιός Γκεερτ Βίλντερς: Όλες οι δηλητηριώδεις ατάκες


 Υπέρ του Grexit είχε εκφραστεί πολλάκις ο ηγέτης του ακροδεξιού αντιισλαμιστικού PVV Γκεερτ Βίλντερς που αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία και αναζητεί συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Βίλντρες ήταν σθεναρός πολέμιος των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, και στα σχόλιά του συνοδεύονταν από επιθέσεις κατά του βασικού του πολιτικού αντιπάλου και πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο Βίλντερς τον έχει κατηγορήσει ότι εξαπάτησε τους Ολλανδούς, καθώς στις προηγούμενες εκλογές είχε υποσχεθεί ότι δεν θα ανανεωθεί η βοήθεια στην Ελλάδα και τελικά ενέδωσε στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Η πιο πρόσφατη αναφορά του Βίλντερς στην Ελλάδα έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σε συνέντευξή του δήλωσε:

«Να σταματήσουμε να δίνουμε χρήματα σε ξένους, δισεκατομμύρια σε αναπτυξιακά προγράμματα στην Αφρική, στις Βρυξέλλες, στην Ελλάδα, σε αιτούντες άσυλο στην Ολλανδία. Θα δίνουμε τα χρήματα στους Ολλανδούς που ζουν στην Ολλανδία».

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε υπενθυμίσει στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε τη δέσμευση του 2012 για «ούτε μία ακόμα δεκάρα για την Ελλάδα» και τον κατηγόρησε για «ψέματα, ψέματα, ψέματα».

Τον Οκτώβριο του 2016, ο Βίλντερς καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης για εκταμίευση μίας ακόμα δόσης στην Ελλάδα.

«Ο Ντάισελμπλουμ δίνει ένα ακόμα δισεκατομμύριο στην Ελλάδα», είχε δηλώσει.

Τον Μάιο του 2016, περιλαμβάνει την Ελλάδα στις «προδοσίες» που έχει υποστεί ο ολλανδικός λαός από την κυβέρνησή του:

«Ουκρανία. Τουρκία. Ελλάδα.

Συντάξεις. Πρόνοια. 1000 ευρώ.

Άσυλο. Ισλάμ. ΕΕ. Μας έχουν προδώσει».

Τον Νοέμβριο του 2015 ενημερώνει όσους τον ακολουθούν στο twitter ότι ο βομβιστής που χτύπησε το Σταντ ντε Φρανς, στο Παρίσι είχε περάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Τον Αύγουστο του 2015, εν όψει της συμφωνίας Ελλάδας-θεσμών για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο Βίλντερς αναφωνούσε:

«Όχι άλλα ευρώ στην Ελλάδα. Αρκετά πια!»

Τον Ιούλιο του 2013, με αφορμή την εκταμίευση μίας δόσης από το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα ο Γκέερτ Βίλντερς γράφει στο twitter:

«Νέα δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Οι Ολλανδοί λαμβάνουν τον αυξημένο λογαριασμό, οι Έλληνες την απόλαυση. Ο ελληνικός ήλιος έχει χτυπήσει τον Ρούτε».

Αγώνας δρόμου για τον σχηματισμο κυβέρνησης

Δύσκολο έργο περιμένει τον ισλαμοφοβικό ηγέτη της ακροδεξιάς, Γκέερτ Βίλντερς: να πείσει τους πολιτικούς αντιπάλους του να συνασπιστούν μαζί του για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) θα ελέγχει 37 έδρες στην 150μελή Βουλή, υπερδιπλάσιες από εκείνες που απέσπασε στις εκλογές του 2021, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν. Οι έδρες μοιράστηκαν. Είναι τώρα σημαντικό να δούμε σε ποια σημεία μπορούμε να συμφωνήσουμε», είπε ο Βίλντερς γιορτάζοντας την επιτυχία του με σαμπάνια.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στη Χάγη, ο Βίλντερς επανέλαβε ωστόσο την αντιμεταναστευτική ρητορική του, δηλώνοντας ότι οι Ολλανδοί ψήφισαν για να υψώσουν ένα «φράγμα στο τσουνάμι» των αιτούντων άσυλο. Στη συνέχεια όμως είπε στους δημοσιογράφους ότι θέλει να γίνει «ο πρωθυπουργός όλων των Ολλανδών» και ότι «θα εργαστεί σκληρά με τα άλλα κόμματα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η απρόσμενη νίκη του 60χρονου πολιτικού δεν του διασφαλίζει αυτομάτως και το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Η συμμαχία Πρασίνων-Εργατικών του Φρανς Τίμερμανς, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση και εκλέγει 25 βουλευτές, έχει απορρίψει εκ των προτέρων κάθε συνεργασία με τον Βίλντερς. «Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία», δήλωσε μάλιστα ο πρώην Επίτροπος.

Η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, η ηγέτιδα του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD, 24 έδρες) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε είπε, μετά το απογοητευτικό για το κόμμα της αποτέλεσμα, ότι θα πρέπει «να δούμε αν ο Βίλντερς καταφέρει να σχηματίσει έναν συνασπισμό».

Πριν από τις εκλογές οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμμετείχαν σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής το PVV. Όμως ο Βίλντερς είπε ότι «δεν μπορούν πλέον να αγνοούν» το κόμμα του.

Ο πρωτόβγαλτος στην πολιτική σκηνή Πίετερ Όμτζιγκ, του νέου κόμματος κατά της διαφθοράς «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο» (NSC, 20 έδρες), δήλωσε «διαθέσιμος» για διαπραγματεύσεις με τον Βίλντερς, παραδεχόμενος ότι η διαδικασία «δεν θα είναι εύκολη».

«Θα εξαρτηθεί πλήρως από το VVD», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα ντε Λανγκε, καθηγήτρια Πολιτικού Πλουραλισμού στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Ένα μεγάλο ερώτημα θα είναι ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός αφού με τον Βίλντερς πρωθυπουργό η Ολλανδία θα βρεθεί σε μια αδιανόητη θέση, σε διεθνές επίπεδο».

Η νίκη του Βίλντερς προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες: ο ηγέτης της ακροδεξιάς, υποστηρικτής του «Nexit», είχε υποσχεθεί ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανησυχίες εκφράζονται και στο εσωτερικό. «Ο κόσμος ανησυχεί, κάποιοι φοβούνται, άλλοι είναι αβέβαιοι για το μέλλον τους και τη θέση της στην ολλανδική κοινωνία», είπε ο Χαμπίμπ ελ Καντούρι, του ολλανδομαροκινού ιδρύματος SMN.

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά πάντως, από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, την ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν και τον Σαντιάγκο Αμπασκάλ του ισπανικού Vox, χαιρέτισαν τον «αέρα αλλαγής» στην Ευρώπη.

Ο Βίλντερς αποκαλείται κάποιες φορές «Ολλανδός Τραμπ» όμως στην πραγματικότητα ασχολείται με την πολιτική πολλά χρόνια πριν από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο. Δεν είχε διστάσει να αποκαλέσει «αλήτες» τους Μαροκινούς, να προτείνει τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την καλύτερη καρικατούρα του προφήτη Μωάμεθ και έχτισε την καριέρα του αγωνιζόμενος εναντίον αυτού που αποκαλεί «ισλαμική εισβολή» στη Δύση. Ούτε οι δικαστικές περιπέτειές του (είχε καταδικαστεί για προσβολή των Μαροκινών) ούτε οι απειλές θανάτου (ζει υπό αστυνομική προστασία από το 2004) τον αποθάρρυναν.

Πρόσφατα προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να επικεντρωθεί στις άλλες ανησυχίες των ψηφοφόρων, όπως το υψηλό κόστος διαβίωσης. Δήλωσε μάλιστα έτοιμος να βάλει στην άκρη της απόψεις του γύρω από το Ισλάμ προκειμένου να κυβερνήσει. Στο προεκλογικό μανιφέστο του PVV ωστόσο, ο ξενοφοβικός τόνος παραμένει. Προτείνεται μεταξύ άλλων η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, η κράτηση και η απέλαση των παράτυπων μεταναστών, η επιστροφή των Σύρων αιτούντων άσυλο στη χώρα του και η επανεισαγωγή των αδειών εργασίας για τους εργαζόμενους από χώρες της ΕΕ. Αναφέρεται επίσης ότι «η Ολλανδία δεν είναι ισλαμική χώρα. Ούτε (ισλαμικά) σχολεία, ούτε Κοράνια, ούτε τζαμιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις