Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Nέα «σφαλιάρα» στην Δύση: Eπανάσταση στην επεξεργασία πετρελαίου από την Μόσχα - Τι μεταδίδεται…

 


Επιστήμονες στο ρωσικό Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ομσκ παρήγαγαν την πρώτη παρτίδα βοηθητικών υλικών υψηλής ποιότητας για διύλιση πετρελαίου, τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν ξένα προϊόντα, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti!

Όπως εξηγεί το πρακτορείο, «οι καταλύτες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επεξεργασία του πετρελαίου» – πυροδοτώντας τις αντιδράσεις που παράγουν διάφορα καύσιμα από το αργό πετρέλαιο και επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Παλαιότερα αγοράζονταν στο εξωτερικό – μετά την επιβολή των κυρώσεων, αλλά τελικά άρχισε η ανάπτυξη εγχώριων εναλλακτικών λύσεων. Τώρα τα ρωσικά εξαρτήματα για την διύλιση πετρελαίου είναι έτοιμα και η Ρωσία δεν έχει ανάγκη κανέναν!!!

“Για την τέλεια διαδικασία παραγωγής καταλύτη στην βιομηχανία πετρελαίου, έχουμε αναπτύξει ένα προϊόν που θα χρησιμοποιηθεί ως κύριο αναλώσιμο υλικό”, εξηγεί στο RIA Novosti ο Εβγκένι Βασίλιεφ, επικεφαλής του τμήματος μηχανών και εργαλείων μεταλλουργίας του πανεπιστημίου . 

“Σε ειδικό θάλαμο, ο πεπιεσμένος αέρας ψεκάζεται υπό πίεση και σε υψηλή θερμοκρασία. Με αυτή την λύση, καταφέραμε να αντικαταστήσουμε όλα τα εξαρτήματα που αγοράστηκαν προηγουμένως στο εξωτερικό.”, προσέθεσε!

Η παραγωγή εγχώριων καταλυτών είναι σημαντική όχι μόνο λόγω των κυρώσεων, καθώς πλέον όλα τα εξαρτήματα για την επεξεργασία πετρελαίου μπορούν να παράγονται πολύ πιο γρήγορα και φθηνότερα, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Το 2022, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στην προμήθεια εξοπλισμού και τεχνολογιών που σχετίζονται με τη βιομηχανία πετρελαίου στην Ρωσία. Παρόλα αυτά, τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού από την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 28% το 2022. Οι απαγορεύσεις εισαγωγής σχετικών τεχνολογιών και η απαγόρευση παράδοσης βοηθητικών υλικών στην Ρωσία έγιναν πραγματική πρόκληση, έγραφαν τότε τα μέσα ενημέρωσης. Εξάλλου, η ετήσια κατανάλωση καταλυτών στην ρωσική επεξεργασία πετρελαίου έφτασε τους 20.000 τόνους στις αρχές του 2022. Η εξάρτηση από τις εισαγωγές για ορισμένους τύπους καταλυτών έφτασε το 70 με 80%, έγραψε το  πρακτορείο ειδήσεων Interfax , επικαλούμενο στοιχεία από το Ινστιτούτο Εθνικής Ενέργειας.

Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει σχεδόν εντελώς και σύντομα, όπως φαίνεται, η Ρωσία όχι μόνο θα καλύψει όλες τις ανάγκες της μόνη της, αλλά θα είναι επίσης έτοιμη να προμηθεύσει στο εξωτερικό λύσεις για ολόκληρο τον κύκλο διύλισης πετρελαίου.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις