Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

«OXI» προκαταβολικά από Σούνακ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

 


Ο Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει τις εκκλήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ, μία μέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» γι' αυτούς τους θησαυρούς.

Η Αθήνα έχει αναγγείλει με πολλές τυμπανοκρουσίες τη συνάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Σούνακ, όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει ανοιχτός στην επιστροφή των γλυπτών που παρανόμως αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα την εποχή της τουρκοκρατίας.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε και σε μια λογική ακροβασία, για να πείσει ότι πρέπει τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα, παρομοιάζοντάς τα με τον πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, «Μόνα Λίζα», λέγοντας ότι «δεν θα μπορούσε να κοπεί στη μέση» και να εκτίθεται σε δύο διαφορετικές χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι η βρετανική νομοθεσία απαγορεύει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, αλλά έβαλε στον πάγο και όποιες ελπίδες καλλιεργούσε η ελληνική κυβέρνηση για δανεισμό. Είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας δανεισμού».

Σχολιάζοντας δε δήλωση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ότι διερευνά τρόπους για να εκτεθούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, οι οποίες πυροδότησαν τις εικασίες ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια συμφωνία δανεισμού, που θα επέτρεπε μέρος των Γλυπτών να σταλούν στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Σούνακ ξεκαθάρισε:

«Δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και σίγουρα πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για αυτά. Δεν ρώτησα τον πρωθυπουργού συγκεκριμένα για βραχυπρόθεσμες ή νέες ιδέες που έχουν διατυπωθεί, αλλά νομίζω ότι ήταν αρκετά σαφής στη θέση του».

Επίσης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση «δεν σχεδιάζει» να αλλάξει τον Νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963 που απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

«Έχουμε φροντίσει τα Γλυπτά για γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα Γλυπτά και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος», είπε.

Ο ηγέτης των Εργατικών έχει δηλώσει πως θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα άλλαζε τον νόμο, αλλά δεν θα έθετε εμπόδια σε μια συμφωνία δανεισμού, αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις