Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Αιγαίο τι σε περιμένει;;; Ερντογάν: AYTO είπε για την Ελλάδα - Θα πιούμε και αυτό το «πικρό ποτήρι»;

 


Κατά την επιστροφή του από το Ντουμπάι όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο COP28 για το Κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε δηλώσεις με νόημα για τα ελληνοτουρκικά.

Έτσι λίγες μόνο ημέρες πριιν μεταβεί στη χώρα μας, ο «σουλτάνος» αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στην επανέναρξη των διαλόγων στα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας πως «ελπίζει να ξεκινήσει μία νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Μένει να δούμε, καθώς οι διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο (και όχι μόνο!!) είναι υπερβολικά πολλές και καταστροφικές για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η Άγκυρα προς ώρας μπορεί να δείχνει πως χαμηλώνει τους τόνους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως αφήνει πίσω της διεκδικήσεις που αφορούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τον διαμοιρασμό του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου κ.α.

«Όταν σε φωνάζουν στην Τουρκία, η φωνή ακούγεται από το νησί της Κω. Η απόσταση μεταξύ τους είναι τόσο μικρή και οι δύο χώρες που είναι συνυφασμένες με τόση ιστορία εξακολουθούν να είναι λάθος να πορεύονται με φωνές που υποκινούν την εχθρότηταΜπορούμε να επισκεφθούμε τον γείτονά μας δίπλα, να καθίσουμε και να μιλήσουμε.

Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που θα έβλαπταν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας. Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν αμέσως, αλλά υπάρχουν και ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και που θα διευρύνουν τη βάση για συνεργασία».

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής, έκανε λόγο για μία «win-win» κατάσταση στα ελληνοτουρκικά.

«Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση “win-win”», ήταν κατά λέξη τα λόγια του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις