Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Γιάννα Τερζή: Συγκλονίζει η νέα ανάρτησή της – «Έζησα ως ένας άνθρωπος ανάπηρος από τη μέση και κάτω»

 


Μία νέα συγκλονιστική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram έκανε η Γιάννα Τερζή με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (03/12) .

Υπενθυμίζεται πως ανήμερα των γενεθλίων της η γνωστή τραγουδίστρια αποκάλυψε πως κατά την περίοδο της καραντίνας διαγνώστηκε με όγκο στο νωτιαίο μυελό, ενώ υποβλήθηκε σε επέμβαση. Έτσι στην σημερινή ανάρτησή της η Γιάννα Τερζή δημοσίευσε μία φωτογραφία της στην οποία φαίνεται πως κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Στο μακροσκελές κείμενο που συνόδευε τη φωτογραφία η τραγουδίστρια μοιράστηκε τη δική της εμπειρία έπειτα από την επιτυχημένη αφαίρεση του όγκου της.

Αναλυτικά η Γιάννα Τερζή έγραψε:

«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, θα ήθελα να μιλήσω και για τη δική μου εμπειρία, και ίσως στα λόγια μου βρούνε κοινά σημεία όσοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με προβλήματα νωτιαίου μυελού και τις συνέπειες αυτών.

Μετά από 11 ώρες για την επιτυχημένη αφαίρεση του επενδυμώματος, του σπάνιου ενδομυελικού όγκου που είχα, βγήκα από το χειρουργείο. Ξύπνησα και έζησα τους επόμενους μήνες της ζωής μου ως ένας άνθρωπος ανάπηρος από τη μέση και κάτω.

Βίωσα πως είναι να μην ορίζεις το σώμα σου. Να μην αισθάνεσαι τίποτα. Να μην περπατάς. Να μην μπορείς να αυτοεξυπηρετηθείς. Να στήνεται ένα μικρό ή και μεγάλο σχέδιο για να κάνεις απλά, καθημερινά πράγματα. Κι αυτό χρειαζόταν πολύ, μα πολύ περισσότερο χρόνο και υπομονή απ’ ότι πριν.

Βίωσα το αμαξίδιο, πως να χειρίζομαι το σώμα μου σε σχέση με αυτό. Έμαθα να κάνω οτιδήποτε σε σχέση με τα πόδια μου από την αρχή, σαν μωρό, σε πορεία μηνών. Δεν ήξερα πότε θα επανέλθω, σε τί βαθμό θα επανέλθω, απλά ζούσα την κάθε μέρα προσπαθώντας για το καλύτερο, όσο έκανα αποκατάσταση.

Σήμερα, 2 χρονια και 10 μήνες μετά το χειρουργείο, δουλέυω με μια «αόρατη αναπηρία» που έχει να κάνει με την αισθητικότητα των κάτω άκρων. Έχοντας κατανοήσει από μέσα την έννοια της αναπηρίας κι έχοντας μιλήσει με ανθρώπους που βιώνουν την αναπηρία όλη τους τη ζωή, διαπιστώνω πως αυτό που
λείπει ως νοοτροπία είναι η έννοια της ΙΣΟΤΗΤΑΣ. Ναι, και εδώ.

Ακόμα κι αν η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανάπηρων ατόμων – που εννοείται ότι ούτε καν πλησιάζει στο πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα – από τους πολίτες υπάρχει η παιδεία να αντιμετωπιστούν οι ανάπηροι ως ίσοι και όχι ως κατώτεροι άνθρωποι που ζητούν οίκτο;; Όχι, δεν υπάρχει.

Πέρα από τα κλασσικά συναισθήματα φόβου, αμηχανίας, ξεβόλεματος και τη νοοτροπία προκατάληψης, διαχωρισμού και
εγκατάλειψης, ΚΑΙ η λύπηση “κρίμα τους καημένους” αλλά ΚΑΙ η εξύψωση “πως το κάνουν αυτό, είναι ΗΡΩΕΣ” είναι στην ουσία ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ, έλλειψη ισότητας. Ρωτήστε τους ίδιους.

Για μένα όλα ξεκινάνε από την έλλειψη εξοικείωσης. Δεν γνωρίζουμε τους ανάπηρους. Νομίζουμε οτι είναι οι «άλλοι». Ε φυσικά, που να τους δούμε, δεν τους δίνονται ούτε προσβασιμότητα τις περισσότερες φορές, ούτε και ίσες ευκαιρίες για να τους γνωρίσουμε, για να τους βλέπουμε διαρκώς αναμεσά μας.
Ζούμε όμως στην εποχή των social media. Αναζητήστε τους. Ακολουθήστε τους. Ρωτήστε τους. Μάθετε γι’ αυτούς. Ξεκινήστε με τους @cool_crips»..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις