Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

IDF: Πως σκοτώθηκαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες από ενέδρα της Χαμάς στην πόλη της Γάζας


 Δέκα στρατιώτες των IDF, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι διοικητές και αρκετοί αξιωματικοί, σκοτώθηκαν σε σφοδρές μάχες στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός του Ισραήλ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην χερσαία επίθεση σε 115.

Εννέα από τους στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια μάχη στην καρδιά της γειτονιάς Σετζάγια (Shejaiya), μια από τις πιο θανατηφόρες συγκρούσεις για τον ισραηλινό στρατό από τότε που ξεκίνησε την χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στη μάχη της Σετζάγια:

1. Συνταγματάρχης Ιτζάκ Μπεν Μπασάτ, 44 ετών, επικεφαλής της ομάδας από το Σντε Γιακόφ της Ταξιαρχίας Γκολάνι. Είναι ο υψηλότερος αξιωματικός του Ισραηλινού Στρατού που σκοτώθηκε στην χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς.

2. Αντισυνταγματάρχης Tomer Grinberg, 35 ετών, ο διοικητής του 13ου τάγματος της Ταξιαρχίας Γκολάνι, από το Almog.

3. Ταγματάρχης Roei Meldasi, 23 ετών, διοικητής λόχου στο 13ο τάγμα, από την Afula.

4. Ταγματάρχης Moshe Avram Bar On, 23 ετών, διοικητής λόχου στο 51ο τάγμα της Ταξιαρχίας Γκολάνι, από τη Ra’anana.

5. Λοχαγός Liel Hayo, 22 ετών, διοικητής διμοιρίας στο 51ο τάγμα, από το Shoham.

6. Λοχίας Achia Daskal, 19 ετών, στρατιώτης στο 51ο τάγμα, από τη Χάιφα.

7. Λοχίας Eran Aloni, 19 ετών, του 51ου τάγματος, από το Ofakim.

8. Ταγματάρχης Ben Shelly, 26 ετών, διοικητής διμοιρίας στην επίλεκτη Μονάδα έρευνας και διάσωσης «669» της Ισραηλινής Αεροπορίας, από το Kidron.

9. First Class Rom Hecht, 20 ετών, από την επίλεκτη Μονάδα έρευνας και διάσωσης «669» της Πολεμικής Αεροπορίας, από το Givatayim.

Επίσης, ο Λοχίας Oriya Yaakov, 19 ετών, του 614ου Τάγματος του Σώματος Μηχανικών Μάχης, από την Ασκελόν, σκοτώθηκε σε ξεχωριστό επεισόδιο στη βόρεια Γάζα. Ο στρατός είπε ότι άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η ενέδρα της Χαμάς στους Ισραηλινούς στρατιώτες

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, το απόγευμα της Τρίτης στρατιώτες πεζικού της Ταξιαρχίας Γκολάνι, συνεργαζόμενοι με δυνάμεις τεθωρακισμένων και μηχανικών, πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις έρευνας στην καρδιά της Σετζάγια, που από καιρό θεωρούνταν ένα από τα πιο ισχυρά οχυρά  της Χαμάς στη βόρεια Γάζα.

Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης, οι δυνάμεις των IDF βρίσκονταν υπό συνεχή πυρά από ενόπλους της Χαμάς μέσα στα κτίρια, οι οποίοι πέταξαν επίσης χειροβομβίδες και εκρηκτικά.

Πλάνα των Ισραηλινών στρατιωτών από τις μάχες στη Σετζάγια:

Η δύναμη διάσωσης «669» της ΠΑ έφτασε στην αρχική ομάδα τεσσάρων στρατιωτών, αλλά διαπίστωσε ότι όλοι είχαν σκοτωθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της μάχης, δύο στρατιώτες από την επίλεκτη ομάδα έρευνας και διάσωσης της Μονάδας 669 της Πολεμικής Αεροπορίας σκοτώθηκαν, καθώς προσπάθησαν να προχωρήσουν βαθύτερα στο κτίριο, για να ψάξουν τους συναδέλφους τους.

Σε εκείνο το στάδιο, το 13ο τάγμα της Ταξιαρχίας Γκολάνι δέχθηκε μαζικά πυρά από ένα δεύτερο κτίριο. Τα στρατεύματα απάντησαν, μεταξύ άλλων, εκτοξεύοντας έναν πύραυλο, ο οποίος πυροδότησε πολλά άλλα εκρηκτικά και ανατίναξε ολόκληρο το κτίριο.

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες παρά τις αυξανόμενες απώλειες

Ο στρατός πιστεύει ότι η διοίκηση και ο έλεγχος του τάγματος Shejaiya της Χαμάς έχει διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό και η τρομοκρατική ομάδα επιχειρεί στην περιοχή με λιγότερο οργανωμένο τρόπο, με μικρότερες ομάδες τρομοκρατών.

Το 13ο τάγμα ήταν επίσης μια από τις μονάδες που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το τάγμα έχασε 41 στρατιώτες εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, έχουν εμπλακεί σε μερικές από τις πιο σκληρές μάχες από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και την καταστροφή της στρατιωτικής δύναμης της Χαμάς στη Λωρίδα.

Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν έντονες μάχες στη βόρεια Γάζα, ιδιαίτερα στις συνοικίες Τζαμπαλίγια και Σετζάγια. Παρά τις αυξανόμενες απώλειες, οι IDF πιστεύον ότι βρίσκονται στα τελικά στάδια εκκαθάρισης της Χαμάς από τη Σετζάγια.

Επίσης σήμερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε περισσότερα από 250 πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία ημέρα, με στόχο στελέχη της Χαμάς και υποδομές που ανήκουν στην τρομοκρατική ομάδα.

Βίντεο από τις μάχες στη νότια Γάζα:

Πηγή: Times of Israel / Φωτογραφίες Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις