Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Τι σημαίνει η ανάπτυξη γερμανικής ταξιαρχίας αρμάτων μάχης Leopard 2 μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιθουανίας-Ρωσίας

 Το Βερολίνο για πρώτη φορά από το τέλος του Β' ΠΠ υιοθετεί επιθετικό προσανατολισμό κατά της Μόσχας

Στην Μόσχα αναφέρεται έντονα πως έχει αναβιώσει στην Γερμανία το παλαιό σχέδιο καταστροφής της Ρωσίας. Κάτι που επιχειρήθηκε να γίνει με την «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» το 1941.

Και όλα αυτά από μία χώρα που μέχρι πριν δύο χρόνια όφειλε την οικονομική της υπερμεγέθυνση στο φθηνό και άφθονο ρωσικό φυσικό αέριο, το οποί0 τροφοδοτούσε τις βιομηχανίες της.

Τώρα μία γερμανική κυβέρνηση (η οποία δημοσκοπικά τουλάχιστον δεν χαίρει πλέον αποδοχής από τον γερμανικό λαό), προτίμησε όχι μόνο να διαρρήξει τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ρωσία οδηγώντας την Γερμανία σε οικονομική καθίζηση, αλλά και να δημιουργήσει ένα επιθετικό δόγμα για το άμεσο μέλλον.

Ακόμα κι αν στρατιωτικά η Γερμανία αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί κατά της Ρωσίας, προαναγγέλλει όμως ότι θα μπορεί να το κάνει μετά από… επτά χρόνια!

Σε ότι αφορά την γερμανική ταξιαρχία πρόκειται για 4.800 Γερμανούς στρατιώτες συν 200 άτομα πολιτικό προσωπικό.

Μία από τις μονάδες που απαρτίζουν τη νέα ταξιαρχία είναι η Panzerbatallion 203 από το Augustdorf της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ωστόσο, η εν λόγω τεθωρακισμένη μονάδα έχει παραδώσει όλα τα άρματα μάχης Leopard-2 στην Ουκρανία και περιμένει να αντικατασταθούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πιστόριους η παραγγελία έχει δοθεί και μόλις κατασκευαστούν θα σταλούν απευθείας στη Λιθουανία

“Με αυτήν την ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία, αναλαμβάνουμε ηγετική θέση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Πιστόριους και πρόσθεσε: “Η ταχύτητα του σχεδίου δείχνει ότι η Γερμανία κατανόησε τη νέα πραγματικότητα στον τομέα της ασφάλειας”.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τη στρατιωτική θεώρηση του Βερολίνου – πιέζοντας στρατηγούς και πολιτικούς να κινηθούν με ασυνήθιστη ταχύτητα, αναφέρει το Politico.

Αλλά χωρίς ένα επαρκές μακροπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης και χωρίς τα κύρια συστήματα μάχης Leopard 2, η λιθουανική ταξιαρχία “δεν θα είναι καν έτοιμη για άμυνα”, όπως προειδοποίησε ο Ροντριχ Κισβέντερ, πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών και απόστρατος συνταγματάρχης της Bundeswehr με 27 χρόνια υπηρεσίας.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το πώς ο σχεδιασμός της αποστολής συνάδει με τα πιεσμένα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας.

Ο Πιστόριους δήλωσε ότι μια μονάδα όπως η «Ταξιαρχία Πάντσερ 42 », που αποστέλλεται στη Λιθουανία, κοστίζει μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα .

Τα πρώτα τμήματα θα αναπτυχθούν το επόμενο έτος, ενώ η πλήρης ανάπτυξη της ταξιαρχίας υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το 2027.

Η Λιθουανία θα κατασκευάσει τις υποδομές για τις βάσεις, δαπανώντας περίπου το 0,3% του ΑΕΠ της τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις του Λαουρίνας Κασκιούνας, επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και άμυνας του λιθουανικού κοινοβουλίου, στους δημοσιογράφους.

Θα έχει ενδιαφέρον όμως όταν στις επόμενες εκλογές στην Γερμανία, αποχωρήσει (αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις) ο νυν καγκελάριος ‘Ολαφ Σλολτς μαζί με την φανερώς φιλοαμερικανίδα  ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, αν η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια πορεία ή αν θα επιστρέψει στις πολιτικές της Α.Μέρκελ, που τοποθετούσαν πρώτα απ’όλα το γερμανικό συμφέρον και σίγουρα δεν εξυπηρετούσαν τα αμερικανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις