Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

O Στρατός της Ιορδανίας απέτρεψε «απόπειρα αποσταθεροποίησης του βασιλείου»: Δεκάδες ένοπλοι από τη Συρία εισέβαλαν στην χώρα


 Το Αμάν αναφέρει ότι επρόκειτο για μαχητές φιλοϊρανικών οργανώσεων

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν «απόπειρα κατά της ασφάλειας του βασιλείου» όταν δεκάδες άνδρες από τη Συρία πέρασαν τα σύνορα, οπλισμένοι με εκτοξευτήρες ρουκετών, νάρκες κατά προσωπικού και εκρηκτικά.

Η Βασιλική Αεροπορία της Ιορδανίας έπληξε τους ενόπλους οι οποίοι σύμφωνα με το Αμάν ήταν μαχητές φιλοϊρανικής οργάνωσης.

Η δημόσια τηλεόραση Al Mamlaka ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για την  μεγαλύτερη διασυνοριακή επιχείρηση λαθραίας διακίνησης όπλων και ναρκωτικών των τελευταίων ετών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιορδανικός Βασιλικός Στρατός «τα σύνορά μας είναι το νεκροταφείο σας».

Νωρίτερα, ο Βασιλικός Στρατός της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα σήμερα κατέσχεσε όπλα και ναρκωτικά, έπειτα από συγκρούσεις με ένοπλους διακινητές ναρκωτικών κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία ενώ αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι δράστες συνδέονται με φιλοϊρανικές ομάδες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ασφάλεια της χώρας.

Οι εισβολείς επέστρεψαν πίσω στο συριακό έδαφος αφού τραυμάτισαν πολλούς στρατιώτες, στη σοβαρότερη από αυτές τις διεισδύσεις τους το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε προηγούμενες συγκρούσεις σκοτώθηκαν ένας Ιορδανός στρατιώτης και τουλάχιστον δώδεκα λαθρέμποροι.

Ο Βασιλικός Στρατός ανέφερε ότι κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων αυτόματα τουφέκια και, για πρώτη φορά, βρέθηκε ένας εκτοξευτήρας ρουκετών που άφησαν πίσω τους οι ένοπλοι.

Ποιοι κρύβονται πίσω από το λαθρεμπόριο όπλων

Ιορδανοί αξιωματούχοι, λένε ότι η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες ομάδες ενόπλων που ελέγχουν τη νότια Συρία βρίσκονται πίσω από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

«Η Ιορδανία ξέρει ποια χώρα κρύβεται πίσω από αυτό. Το Ιράν είναι αυτό που υποστηρίζει τους ενόπλους. Αυτές είναι εχθρικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της Ιορδανίας στο έδαφός της», είπε ο Σαμίχ Μααϊτέχ, ένας πρώην υπουργός, που ενημερώθηκε από αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ λένε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι μέρος της συνωμοσίας της Δύσης κατά της Τεχεράνης.

Η Συρία από την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τις ένοπλες ομάδες που στηρίζονται από το Ιράν.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών χρηματοδοτούνται πολλές φιλοϊρανικές ομάδες και φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που ιδρύθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Η Ιορδανία έχει γίνει σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος, πάνω στον δρόμο προς τις πλούσιες χώρες του Κόλπου, για το ναρκωτικό κάπταγκον, μια αμφεταμίνη που παρασκευάζεται στη Συρία.

Ο ιορδανικός Βασιλικός Στρατός λέει ότι «θα συνεχίσει να καταδιώκει αυτές τις ένοπλες ομάδες και θα εμποδίσει κάθε απόπειρα υπονόμευσης της εθνικής ασφάλειας του βασιλείου».

«Τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται κορύφωση αυτών των επιχειρήσεων που αλλάζουν, από απόπειρες διείσδυσης και λαθρεμπορίου σε ένοπλες συγκρούσεις με σκοπό το πέρασμα των συνόρων δια της βίας και τη στόχευση συνοριοφυλάκων», τόνισε.

Αξιωματούχοι είπαν ότι ο Στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε προληπτικά πλήγματα εντός της Συρίας, εναντίον αυτών των ενόπλων που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ανησυχητική αύξηση των διεισδύσεων τους στο ιορδανικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις