Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Πώς να Pυθμίσετε τον θερμοστάτη σας για οικονομία και άνεση στο σπίτι

 


Ο θερμοστάτης σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά gadgets στο σπίτι σας. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης και την άνεση του σπιτιού σας. Με τόσους πολλούς διαφορετικούς τύπους θερμοστατών που κυκλοφορούν, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε από πού να ξεκινήσετε.

Ακολουθεί ένας οδηγός για τον τρόπο ρύθμισης του θερμοστάτη σας, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρήματα και να βελτιώσετε την άνεση στο σπίτι σας. Για να ρυθμίσετε σωστά το θερμοστάτη σας πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

  • Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για το σπίτι σας
  • Πώς να ρυθμίσετε σωστά το θερμοστάτη για να εξοικονομήσετε χρήματα
  • Πώς να χρησιμοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για να ελέγχετε τη θερμοκρασία του σπιτιού

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για το σπίτι σας

Η σωστή θερμοκρασία για το σπίτι σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η τοποθεσία, το μέγεθος του σπιτιού σας και οι προσωπικές προτιμήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γενικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Για αίσθηση άνεσης, η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου. Εάν ζείτε σε μια ψυχρή περιοχή, μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας λίγο υψηλότερα. Εάν ζείτε σε μια ζεστή περιοχή, μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας λίγο χαμηλότερα.

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν η θερμοκρασία δωματίου να ξεπερνά τους 21 βαθμούς Κελσίου, αλλά, όπως είναι αναμενόμενο, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, ανεβαίνει και το κόστος ενέργειας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τους 18 βαθμούς Κελσίου ως ελάχιστη θερμοκρασία σε εύκρατο κλίμα.

Η Helen Stopps καθηγήτρια στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τορόντο σημειώνει ότι δύο δωμάτια με την ίδια θερμοκρασία αέρα μπορεί να έχουν διαφορετική αίσθηση ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Αν για παράδειγμα υπάρχει υγρασία ή ρεύματα, το σώμα μας είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτό και μπορεί να μας κάνει να θέλουμε να αυξήσουμε τη θέρμανση. Ή αν έχουμε ιδιαίτερα κρύους τοίχους μας κάνει να νιώθουμε πάλι λιγότερο άνετα. Η υγρασία έχει επίσης αντίκτυπο στην αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου. Όσο περισσότερη υγρασία υπάρχει στον αέρα, τόσο πιο δροσερό μπορεί να είναι το δωμάτιο. Η χρήση αφυγραντήρα μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση.

Πώς να ρυθμίσετε σωστά το θερμοστάτη για να εξοικονομήσετε χρήματα

Ο προγραμματισμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα στη θέρμανση. Με τον προγραμματισμό, μπορείτε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας να λειτουργεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία όταν είστε έξω ή κοιμάστε.

Για να ξεκινήσετε, ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας να λειτουργεί σε περίπου 16 βαθμούς Κελσίου όταν είστε έξω. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς να θυσιάσετε την άνεση όταν επιστρέψετε σπίτι.

Μπορείτε, επίσης, να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας να λειτουργεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα. Η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται φυσικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, επομένως δεν χρειάζεται να διατηρείτε το σπίτι σας τόσο ζεστό τη νύχτα.

Οι έξυπνοι θερμοστάτες διαθέτουν συνδεσιμότητα Wi-Fi και τείνουν να προσφέρουν μια σειρά αυτοματοποιημένων ελέγχων θέρμανσης. Μπορείτε να ρυθμίσετε το πρόγραμμα θέρμανσης ανάλογα με τον ρυθμό της ζωής σας και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Πρέπει να προσέχετε να μην αυξομειώνετε απότομα τις θερμοκρασίες. Όταν βιάζεστε να ζεσταθείτε, καταλήγετε να υπερθερμαίνετε το σπίτι σας, κάτι που δεν είναι και πολύ οικονομικό. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτή η συμπεριφορά έχει τη δυνατότητα να υπονομεύσει τα οφέλη των έξυπνων θερμοστατών συνολικά. Ωστόσο, οι έξυπνοι θερμοστάτες παραμένουν αποτελεσματικοί στη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για να ελέγχετε τη θερμοκρασία του σπιτιού

Οι ειδοποιήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας και να διασφαλίσετε ότι δεν λειτουργεί υπερβολικά.

Μπορείτε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας να σας στέλνει ειδοποιήσεις όταν η θερμοκρασία του σπιτιού σας είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα με τον θερμοστάτη ή το σύστημα θέρμανσης σας.

Μπορείτε, επίσης, να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας να σας στέλνει ειδοποιήσεις όταν η θερμοκρασία του σπιτιού σας φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα βεβαιώνοντας ότι ο θερμοστάτης σας δεν λειτουργεί υπερβολικά.

Πώς να ρυθμίσετε τη ροή της θερμότητας

Πρέπει να σβήνετε τελείως τη θέρμανση όταν λείπετε από το σπίτι; Σε πολλές περιπτώσεις, είναι καλύτερο να είναι διαρκώς σε λειτουργία η θέρμανση, αλλά σε χαμηλά επίπεδα, όταν δεν απαιτείται υψηλό επίπεδο ζέστης. Η ρύθμιση της θέρμανσης στο σπίτι εξαρτάται από το πόσο καλά μονωμένο είναι και το είδος του συστήματος θέρμανσης που έχετε. Ένα βίντεο YouTube από το Heat Geek , μια υπηρεσία εκπαίδευσης και παροχής συμβουλών στη βιομηχανία θέρμανσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, το εξηγεί λεπτομερώς.

Εάν χρησιμοποιείτε μόνο ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ίσως δεν είναι απαραίτητο να θερμάνετε ολόκληρο το σπίτι. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διατήρηση ορισμένων χώρων πολύ δροσερών θα μπορούσε να μειώσει τη συνολική απόδοση της θέρμανσής σας , καθώς αυτά τα δωμάτια θα απορροφήσουν τη ζέστη και θα κάνουν τον λέβητα ή την αντλία θερμότητας να μην λειτουργεί αποτελεσματικά. Η επιλογή των κατάλληλων θερμοκρασιών για δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποτρέψει περιττές απώλειες.

Το πόσο χαμηλά μπορείτε να ρυθμίσετε τη ροή της θερμότητας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το σχεδιασμό του συστήματος θέρμανσης. Οι χαμηλές ροές θερμότητας λειτουργούν αποτελεσματικά με ενδοδαπέδια θέρμανση ή συστήματα με βάση το νερό με μεγάλα καλοριφέρ, επειδή η εκτεταμένη επιφάνεια βοηθά στη μεταφορά θερμότητας σε ένα δωμάτιο. Η ποσότητα της μόνωσης στο σπίτι σας θα επηρεάσει, επίσης, τη θέρμανση στο σπίτι σας.

Συμπέρασμα

Με λίγη προσοχή, μπορείτε να ρυθμίσετε σωστά τον θερμοστάτη σας για να εξοικονομήσετε χρήματα και να βελτιώσετε την αίσθηση άνεσης στο σπίτι σας. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να ξεκινήσετε να βλέπετε αποτελέσματα αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις