Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Πτήση της Alaska Airlines: Αποκολλήθηκε παράθυρο στον αέρα - Με μάσκες οξυγόνου οι επιβάτες


 Σε ένα οδυνηρό περιστατικό σε πτήση της Alaska Airlines, η ηρεμία του ταξιδιού διαταράχθηκε όταν ένα τμήμα του αεροσκάφους αποκολλήθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης, αναγκάζοντας σε αναγκαστική προσγείωση. Η πτήση, που προσδιορίστηκε ως η πτήση 1282 της Alaska Airlines, αναχώρησε από το Πόρτλαντ του Όρεγκον με προορισμό το Οντάριο της Καλιφόρνια, για να αντιμετωπίσει μια επικίνδυνη κατάσταση στον αέρα.

Η αναχώρηση από το διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτλαντ έγινε στις 4:52 μ.μ., όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Το ανησυχητικό υλικό που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει ένα παράθυρο να έχει αποκολληθεί από το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Περίπου έξι λεπτά μετά την απογείωση, σε υψόμετρο περίπου 16.000 ποδών, το αεροπλάνο ξεκίνησε απροσδόκητη κάθοδο, επιστρέφοντας τελικά στο Πόρτλαντ για ασφαλή προσγείωση λίγο πριν από τις 5:30 μ.μ.

Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε τον πιλότο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικοινωνώντας επειγόντως με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Οι επιβάτες, εφοδιασμένοι με μάσκες οξυγόνου, κοίταξαν μέσα από την ανοιχτή τρύπα της ατράκτου τα φώτα της πόλης του Πόρτλαντ, τα οποία αποτυπώθηκαν σε ένα βίντεο του TikTok που κυκλοφόρησε ευρέως. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και οι 174 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος βγήκαν σώοι και αβλαβείς, παρά το προφανές χάος.

Η Alaska Airlines, με δήλωσή της στο CBS News, αναγνώρισε το περιστατικό, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος είναι το πρωταρχικό της μέλημα. Η αεροπορική εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το πλήρωμα της πτήσης τους, εκπαιδευμένο για τέτοια ενδεχόμενα, διαχειρίστηκε αποτελεσματικά την κατάσταση. Η ανακοίνωση μετέφερε ότι η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη, υποσχόμενη περαιτέρω λεπτομέρειες μόλις αυτές ξεδιπλωθούν.

Μάρτυρες περιέγραψαν την απόκοσμη ησυχία μέσα στην καμπίνα καθώς το αεροσκάφος κατέβαινε, με έναν επιβάτη να διηγείται τον ανησυχητικό ήχο της αποσυμπίεσης. Παρά την ανησυχία, η προσγείωση έγινε χωρίς τραυματισμούς. Οι αναφορές των επιβατών ανέφεραν περιπτώσεις σκισμένων ρούχων και προσωπικών αντικειμένων που εκτοξεύτηκαν λόγω της αποσυμπίεσης της καμπίνας.

Το εν λόγω αεροσκάφος, ένα Boeing 737-MAX 9, είχε τεθεί πρόσφατα σε υπηρεσία τον Νοέμβριο του 2023 και παραδόθηκε στην Alaska Airlines τον Οκτώβριο. Η Boeing, η Alaska Airlines και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών έχουν ξεκινήσει έρευνες για να προσδιορίσουν την αιτία του περιστατικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποκολλημένο παράθυρο ευθυγραμμίζεται με μια ιδιόμορφη πτυχή του σχεδιασμού του αεροσκάφους. Η θέση 26Α, που γειτνιάζει με το αποκολλημένο παράθυρο, παρέμεινε ακατοίκητη και αποκαλύφθηκε ότι η αντίστοιχη πόρτα εξόδου κινδύνου είχε απενεργοποιηθεί από την Boeing πριν από την παράδοση. Αυτή η πτυχή εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές δομικές αστοχίες, δεδομένης της εγγύτητας της αποκολλημένης ατράκτου με το πλαίσιο της απενεργοποιημένης πόρτας.

Ανταποκρινόμενη στο περιστατικό, η Boeing εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ευαισθητοποίηση και τη δέσμευσή της να συνδράμει την έρευνα. Το Boeing 737 MAX, που παρουσιάστηκε το 2015 και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο, είχε αντιμετωπίσει έλεγχο μετά από συντριβές το 2018 και το 2019. Εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν αποκαλύψει επικρίσεις για τον σχεδιασμό του αεροσκάφους και τους κανονισμούς της FAA, οδηγώντας σε προσωρινή καθήλωση των αεροσκαφών.

Αυτό το πρόσφατο περιστατικό προσθέτει ένα νέο κεφάλαιο στον συνεχιζόμενο έλεγχο γύρω από τη σειρά Boeing 737 MAX, προκαλώντας ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες του έκτακτου περιστατικού της Alaska Airlines.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις