Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στην Αίγυπτο: Eντοπίστηκαν Mούμιες, μάσκες και άγαλμα του «θεού της σιωπής» (φώτο) - Bρέθηκαν μέσα τάφο 4.000 ετών λαξευμένο σε βράχο, που περιλέμβανε πολλά επιμέρους «δωμάτια»


 Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν Αιγύπτιοι και Ιάπωνες αρχαιολόγοι σε ανασκαφές στη νεκρόπολη της Σακκάρα, που βρίσκεται περίπου 20 μίλια νότια του Καΐρου, καθώς βρήκαν σαρκοφάγους, μούμιες, σκελετούς, νεκρικές μάσκες, επιτύμβια στήλη με αρχαιοελληνική επιγραφή, αλαβάστρινα αγγεία και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν μέσα τάφο 4.000 ετών λαξευμένο σε βράχο, που περιλέμβανε πολλά επιμέρους «δωμάτια».


Σύμφωνα με τον Muhammad Youssef, Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων της Σακκάρα και Επικεφαλής της αποστολής από την αιγυπτιακή πλευρά, οι ανασκαφές έφεραν στο «φως» μία φαραωνική σαρκοφάγο με την μούμια μέσα, που χρονολογήθηκε στη 18η Δυναστεία.

Επίσης βρέθηκαν τα λείψανα ενός άνδρα με νεκρική μάσκα και ενός μικρού παιδιού.

Ο Ιαπώνας επικεφαλής αρχαιολόγος Nozomu Kawai αποκάλυψε ότι μέσα στον τάφο βρέθηκαν ακόμα δύο αγάλματα από τερακότα της θεάς Ίσιδας με λείψανα λευκού χρώματος, ένα αγαλματίδιο του Αρποκράτη – του «Θεού της σιωπής» – καβάλα σε ένα πουλί και ένα αγαλματίδιο του θεού Bes.

Επίσης βρέθηκε μια επιτύμβια στήλη που δημιουργήθηκε για έναν άνδρα που τον έλεγαν Ηρωίδη καθώς και πλήθος υστερότερων ταφικών αντικειμένων.

ηρωιδης
μασκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις