Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Είδηση που προκαλεί ανησυχίες: O Αμερικανός ΥΠΑΜ βρίσκονταν στο νοσοκομείο για ημέρες και ο Τ.Μπάιντεν δεν το γνώριζε! - Τα «έριξαν» στον Λ.Όστιν που δεν ενημέρωσε αλλά όλοι απορούν γιατί δεν το γνώριζε ο Λευκός Οίκος


 Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν γνώριζε επί ημέρες ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, δήλωσε στο CNN πηγή που γνωρίζει το θέμα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την ικανότητα διακυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου που θέλει να διεκδικήσει ακόμα μία θητεία.

Είδηση που ακούγεται σχεδόν ψευδής αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τον ρόλο του υπουργού στον πόλεμο στην Γάζα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ενημέρωσε τελικά τον Μπάιντεν αργά το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο αφότου ο ίδιος ο Σάλιβαν έμαθε ότι ο Όστιν είχε νοσηλευτεί, είπε η πηγή αυτή.

Ο Όστιν εισήχθη στο νοσοκομείο την Πρωτοχρονιά λόγω επιπλοκών από μια επέμβαση επιλογής, χωρίς να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες.

Ο Όστιν δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάστασή του, ούτε είπε ακριβώς γιατί εισήχθη στο νοσοκομείο την 1η Ιανουαρίου.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη νοσηλεία του την Παρασκευή. Ο Όστιν εξέδωσε την πρώτη του δήλωση το Σάββατο, πέντε ημέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είχε κάνει «καλύτερη δουλειά» στην ενημέρωση του κοινού.

Ο Όστιν δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάστασή του, ούτε είπε ακριβώς γιατί εισήχθη στο νοσοκομείο την 1η Ιανουαρίου. Από το βράδυ του Σαββάτου, παρέμενε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας.

Στην αδιανόητη αυτή είδηση απορίας άξιο είναι πως δεν χρειάστηκε να επικοινωνήσει κάποιος από τον Λευκό Οίκο με τον υπουργό Άμυνας, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ, Χαμάς και Λιβάνου.

«Δεσμεύομαι να κάνω κάτι καλύτερο»

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Όστιν ευχαρίστησε το «καταπληκτικό» προσωπικό του Εθνικού Στρατιωτικού Ιατρικού Κέντρου Walter Reed για τη φροντίδα που έλαβε και δήλωσε ότι «αναρρώνει» και ανυπομονεί να επιστρέψει στο Πεντάγωνο. Αναγνώρισε «τις ανησυχίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη διαφάνεια» και δήλωσε ότι «δεσμεύομαι να κάνω κάτι καλύτερο» στη δήλωση, η οποία περιελάμβανε συνολικά επτά προτάσεις.

Αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως το κοινό ή τον Τύπο. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης και του στρατού που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο συνήθως εκδίδουν δήλωση εντός 24 ωρών. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν για τη νοσηλεία του Όστιν και την καθυστέρηση στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου. Η κυρίαρχη αντίδραση ήταν η ανησυχία για την υγεία του Όστιν, ο οποίος είναι γενικά συμπαθής στον Λευκό Οίκο.

Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η κατάσταση ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη και εξεπλάγησαν με την καθυστέρηση στην ενημέρωση του προέδρου και της ανώτερης ηγεσίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς ανέλαβε περιοδικά τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Πουέρτο Ρίκο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Όστιν, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι. Η Χικς είχε φτάσει στο Πουέρτο Ρίκο πριν από τη νοσηλεία του Όστιν.

Από τότε ο Όστιν ανέλαβε και πάλι πλήρως τα καθήκοντά του. Οι επιτροπές εποπτείας του Κογκρέσου δεν είχαν ενημερωθεί για τη νοσηλεία του Όστιν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τρεις βοηθούς του Κογκρέσου που γνωρίζουν το θέμα. Ο υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο Όστιν «αναρρώνει καλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις