Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Σεισμός στην Αργολίδα: «Δημιουργούν πανικό με δηλώσεις κλισέ» – Tο ξέσπασμα Τσελέντη εναντίον σεισμολόγων


 Ξέσπασε ο Άκης Τσελέντης με αφορμή δηλώσεις σεισμολόγων σχετικά με τον σεισμό 4,7 Ρίχτερ που έγινε το πρωί στην Αργολίδα, κοντά στο Κρανίδι. Ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξαπέλυσε «πυρά» κατά συναδέλφων του που μίλησαν για μεγάλο ρήγμα που μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς.

Ο Άκης Τσελέντης στην ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει τα εξής: «Δυστυχώς ήμουν εκτός δικτύου και δεν μπόρεσα να ανεβάσω τις εκτιμήσεις μου για τον σεισμό που έγινε σήμερα το πρωί κοντά στις Σπέτσες. Διαβάζοντας όμως κάποιες δηλώσεις αποφάσισα να προχωρήσω στην ακόλουθη ανάρτηση:

Σεισμός των 4,8 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 07:20 το πρωί. Το επίκεντρο ήταν στον Αργολικό κόλπο, 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου και η δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 14,5 χιλιομέτρων. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Επειδή έχει προκληθεί ένας μικρός πανικός στην ευρύτερη περιοχή από δηλώσεις ότι «ήταν επάνω σε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα» το οποίο μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς  και «πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες για να δούμε πως θα εξελιχθεί…» σας αναφέρω τα ακόλουθα:

  1. Η μετασεισμική ακολουθία ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ
  2. Η περιοχή δεν έχει βεβαρημένο σεισμικό ιστορικό με μεγάλους σεισμούς
  3. Το «μεγάλο σεισμικό ρήγμα» που ανεφέρθη δεν φαίνεται να είναι πρόσφατα ενεργό.
  4. Στην Ελλάδα υπάρχουν άπειρα «μεγάλα ρήγματα» και κάθε φορά που γίνεται ένας μικρός σεισμός κοντά τους δεν σημαίνει ότι είναι προσεισμός ενός μεγάλου σεισμού.
  5. Η επιστήμη της Σεισμολογίας βασίζεται σε δεδομένα, μοντέλα, υπολογισμούς και όχι σε εκ του ασφαλούς εικασίες «ναι μεν αλλά ίσως αλλά δεν είναι σίγουρο».
  6. Ο σεισμολόγος εννοείται ότι δεν είναι επαγγελματίας εφησυχαστής αλλά στις όποιες εκτιμήσεις του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής και να προσμετρά και τον ανεξέλεγκτο πανικό που μπορεί να προκαλέσει με γενικευμένες δηλώσεις κλισέ.

Για όσους ρωτάτε, η σεισμική δράση δεν έχει να κάνει με την άφιξη του κ. Κασσελάκη στις Σπέτσες.

Δείτε εδώ για το σεισμικό παρελθόν ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ σεισμούς της περιοχής https://spetses.wordpress.com/ergaleia/seismoi/

Εδώ μπορείτε να συνδέεστε με την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού και να παρακολουθείτε τη σεισμικότητα ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ https://www.gein.noa.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις