Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

“Μαύρα” μαντάτα για τη μελισσοκομία του EBPOY – Μειωμένη παραγωγή, έλλειψη στήριξης και αγανάκτηση μελισσοκόμων


 Εξαιρετικά δυσοίωνη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τη μελισσοκομία του Έβρου, όπου μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έχουν μείνει λιγότερα από τα μισά μελίσσια που είχε ο νομός.

Η περσινή παραγωγή μελιού ήταν μειωμένη κατά 70% και η φετινή προβλέπεται να είναι ακόμα πιο κάτω. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτό που ζούμε είναι τραγικό και να κατανοήσουν γιατί είμαστε αγανακτισμένοι», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο νέος πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου κεντρικού Έβρου «Η Κυψέλη», Γιάννης Καλογιαντσίδης, τονίζοντας ότι οι μελισσοκόμοι χρειάζονται ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος αλλά και για το κόστος παραγωγής, «διαφορετικά θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή της μελισσοκομίας του νομού», όπως  χαρακτηριστικά είπε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «τα ζητήματα των μελισσοκόμων δεν διαφέρουν από αυτά που βάζουν και οι υπόλοιποι αγρότες», υπογράμμισε ωστόσο ότι στην περίπτωση της μελισσοκομίας υπάρχει μία μεγάλη αδικία, καθώς «η μέλισσα, χωρίς την οποία δεν υπάρχει ο υπόλοιπος πρωτογενής τομέας, δεν παίρνει συνδεδεμένη από την ΚΑΠ».

Εξαιρετικά σοβαρό χαρακτήρισε και το πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων», εξαιτίας του οποίου οι Έλληνες μελισσοκόμοι δεν «πιάνουν» τιμές για την παραγωγή τους. «Εισάγεται, κυρίως από την Κίνα, μία γλυκαντική ουσία χωρίς γύρη, η οποία μπαίνει στην Ελλάδα, γίνεται χαρμάνι με λίγα κιλά ελληνικό μέλι και παίρνει ετικέτα που αναφέρει ότι είναι ελληνικό», εξήγησε ο κ. Καλογιαντσίδης. «Θα πρέπει να θεσπιστεί με νόμο η ελάχιστη ποσότητα γύρης στο ελληνικό μέλι και η τήρησή της να ελέγχεται αυστηρά», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που έχουν λάβει οι πυρόπληκτοι μελισσοκόμοι, μετά από πολλούς μήνες αναμονής, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου κεντρικού Έβρου ανέφερε πως έχει δοθεί μέρος της αποζημίωσης για τις απώλειες από τη φωτιά, που αντιστοιχεί σε 68 ευρώ/μελίσσι, και για τα υπόλοιπα χρήματα έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Παράλληλα, δόθηκε ενίσχυση ύψους 15 ευρώ/κυψέλη για μελισσοτροφές και υπάρχει η δέσμευση της ΠΑΜΘ ότι θα διαθέσει τροφή για τα μελίσσια έως τον Απρίλιο.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις