Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Nουριέλ Pουμπινί κατά WEF για χρήση τεχνητής νοημοσύνης: «Στον κόσμο θριαμβεύει η ανθρώπινη ανοησία»


 «Οι τωρινοί οικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι εικονογραφούν έναν κόσμο χειρότερο απ' αυτόν που έφερε τους δύο παγκόσμιους πολέμους»!

Σε μία ζοφερή πρόβλεψη για το που οδεύει ο κόσμος προχώρησε με άρθρο του στο Project Syndicate ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί σε ότι αφορά την απόφαση που πάρθηκε στο Νταβός για ταχύτατη επιβολή της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «στον κόσμο θριαμβεύει η ανθρώπινη ανοησία» και οι τωρινοί οικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι εικονογραφούν έναν κόσμο χειρότερο απ’ αυτόν που έφερε τους δύο παγκόσμιους πολέμους!

«Δεν υπάρχει έλλειψη αισιοδοξίας για το τι θα μπορούσε να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου πως στο παρελθόν οι πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί έχουν αποδειχθεί πολύ δυσλειτουργικές έως πολύ λανθασμένες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ακόμα και των πιο προφανών απειλών…».

Όπως σημειώνει, «από τότε που επέστρεψα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, μου ζητούν μετ’ επιτάσεως να διατυπώσω τα συμπεράσματά μου.

Μεταξύ των πιο πολυσυζητημένων θεμάτων φέτος ήταν η τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI).

Με την υιοθέτηση μοντέλων όπως αυτό που τροφοδοτεί το ChatGPT, υπάρχει αισιοδοξία για το τι θα μπορούσε να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι στον κόσμο θριαμβεύει η ανθρώπινη ανοησία, και όχι το AI, δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο πολλαπλασιασμός των μεγααπειλών επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τους πιο σοβαρούς και προφανείς κινδύνους…

Τα κράτη απέτυχαν πλήρως να χειριστούν την κλιματική αλλαγή, η οποία θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος, τα κύματα των κλιματικών προσφύγων, την πανδημία…».

Και δεν έφταναν τα προβλήματα που υπήρχαν, «μας προέκυψε εσχάτως και ο γεωπολιτικός κίνδυνος… (π.χ. στην Ουκρανία)».

«Επίσης, η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα, που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την υπερ-παγκοσμιοποίηση και τις τεχνολογίες εξοικονόμησης εργατικού δυναμικού, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις κατά της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ανοίγοντας την πόρτα της εισόδου στα λαϊκιστικά, αυταρχικά και βίαια πολιτικά κινήματα.
Επιπροσθέτως», σημειώνει ο Ρουμπινί, τα μη βιώσιμα επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους απειλούν με χρηματοπιστωτικές κρίσεις «και μπορεί να δούμε αναζωπύρωση του πληθωρισμού αλλά και στασιμοπληθωριστικά αρνητικά σοκ της προσφοράς».

«Απειλή δε αποτελούν ο προστατευτισμός, η αποπαγκοσμιοποίηση και η αποδολαριοποίηση».

Σε αυτό το περιβάλλον, λέει ο οικονομολόγος, οι ίδιες γενναίες νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ανθρώπινη ευημερία έχουν και μεγάλες καταστροφικές δυνατότητες.

Ήδη χρησιμοποιούνται για να παραπληροφορήσουν και να χειραγωγήσουν ενόψει εκλογών, για να αφήσουν κόσμο άνεργο και να αυξήσουν τις ανισότητες.

Η άνοδος των αυτόνομων όπλων και του κυβερνοπολέμου είναι εξίσου δυσοίωνη.

«Τυφλωμένοι από το AI, οι παρευρισκόμενοι στο Νταβός δεν εστίασαν στους κινδύνους που εγκυμονεί…

Αλλά, ούτως ή άλλως, αντιπροσωπεύουν τη συμβατική σοφία… η οποία συχνά βασίζεται σε μια άποψη από το πίσω παράθυρο των παγκόσμιων και μακροοικονομικών εξελίξεων» λέει ο οικονομολόγος.

«Ως εκ τούτου, όταν προειδοποίησα στη συνεδρίαση του Φόρουμ του Davos το 2006, ότι ερχόταν μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με λοιδώρησαν.

Επίσης, όταν προέβλεψα, το 2007, ότι πολλά κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν σύντομα προβλήματα δημόσιου χρέους, μου επιτέθηκε φραστικά ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις