Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Αξιωματούχος του OHE προειδοποιεί για “αναπόφευκτο” λιμό με τις χώρες που διακόπτουν τη χρηματοδότηση της UNRWA


 Ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για “αναπόφευκτο” λιμό μετά την παύση της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) από πολλές χώρες.

Ο Michael Fakri, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, απηύθυνε αυτή την προειδοποίηση σε μια ανάρτηση της 28ης Ιανουαρίου στο X. Έγραψε: “Ορισμένα κράτη αποφάσισαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση της UNRWA για τις υποτιθέμενες ενέργειες ενός μικρού αριθμού υπαλλήλων. Αυτό τιμωρεί συλλογικά [περισσότερους από] 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Ο λιμός ήταν επικείμενος- ο λιμός είναι τώρα αναπόφευκτος”.

Η απόφαση των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA ακολούθησε τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι 12 από τους υπαλλήλους της ομάδας συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι ίδιοι υπάλληλοι φέρονται επίσης να βοήθησαν τη Χαμάς τις ημέρες που ακολούθησαν το περιστατικό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τη χρηματοδότηση του οργανισμού μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ισχυρισμοί. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιταλία και η Φινλανδία ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ιρλανδία αρνήθηκαν να τους ακολουθήσουν, ανακοινώνοντας ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την UNRWA.

Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός δήλωσε στις 26 Ιανουαρίου ότι διέκοψε τους δεσμούς του με τους υπαλλήλους που φέρονται να εμπλέκονται και ξεκίνησε έρευνα για το θέμα. (Σχετικό: Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπεύθυνη για την αρωγή στη Γάζα θα διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι ορισμένοι υπάλληλοί της συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου).

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA Philippe Lazzarini παρατήρησε: “Οι ισραηλινές αρχές παρείχαν [μας] πληροφορίες σχετικά με τη φερόμενη συμμετοχή αρκετών υπαλλήλων της UNRWA στις φρικτές επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Για να προστατεύσω την ικανότητα του οργανισμού να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, πήρα την απόφαση να καταγγείλω αμέσως τις συμβάσεις αυτών των μελών του προσωπικού και να ξεκινήσω έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί η αλήθεια χωρίς καθυστέρηση”.

Σε δήλωσή του την επόμενη ημέρα, ο Lazzarini εξέφρασε τη λύπη του για τις “σοκαριστικές” ενέργειες των ΗΠΑ και άλλων ευεργετών ως απάντηση στους ισχυρισμούς του Τελ Αβίβ. “Αυτές οι αποφάσεις απειλούν το συνεχιζόμενο ανθρωπιστικό μας έργο σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε. “Πολλοί πεινάνε, καθώς ο χρόνος κυλάει προς μια διαφαινόμενη πείνα”.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την αποχρηματοδότηση της UNRWA

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 και παρέχει υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη Γάζα μετά τη Χαμάς με 30.000 υπαλλήλους συνολικά, ενώ 13.000 από τους υπαλλήλους της βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος κατήγγειλε την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA.

“Αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή και υπό το φως της συνεχιζόμενης επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού, χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη για αυτόν τον διεθνή οργανισμό – όχι τη διακοπή της υποστήριξης και της βοήθειας προς αυτόν”, σημείωσε ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Χουσεΐν αλ-Σέιχ σε ανάρτησή του στο Χ.

“Καλούμε τις χώρες που ανακοίνωσαν την παύση της υποστήριξής τους προς την UNRWA να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους, η οποία ενέχει μεγάλους πολιτικούς και ανθρωπιστικούς κινδύνους ανακούφισης”.

Ακόμη και η Χαμάς, η βία της οποίας οδήγησε στη σημερινή σύγκρουση στη Γάζα, κατηγόρησε το Ισραήλ για “εκστρατεία υποκίνησης” κατά των οργανισμών του ΟΗΕ που παραδίδουν ζωτικής σημασίας προμήθειες στους Παλαιστίνιους. Η ομάδα, επίσημα το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, δημοσίευσε στο Telegram: “Ζητάμε από τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς να μην υποκύψουν στις απειλές και τους εκβιασμούς [του Ισραήλ]”.

Ωστόσο, το Τελ Αβίβ δεν πείθεται. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιτεθεί στην UNRWA εδώ και αρκετό καιρό, κατηγορώντας την ότι τροφοδοτεί την υποκίνηση κατά του Ισραήλ – κάτι που η υπηρεσία αρνείται.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε στις 27 Ιανουαρίου ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να σταματήσει τη λειτουργία της UNRWA στη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος.

“Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια: Η UNRWA διαιωνίζει το προσφυγικό ζήτημα, παρεμποδίζει την ειρήνη και χρησιμεύει ως πολιτικός βραχίονας της Χαμάς στη Γάζα”, έγραψε στο Χ. “Θα εργαστούμε για να συγκεντρώσουμε διακομματική υποστήριξη στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα έθνη παγκοσμίως για αυτή την πολιτική που αποσκοπεί στη διακοπή των δραστηριοτήτων της UNRWA στη Γάζα”.

Δείτε αυτό το βίντεο για τα παιδιά που διδάσκονται αντισημιτισμό στα σχολεία που διευθύνει η UNRWA.

 

 

This video is from the American Patriots God Country

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις