Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Οριστική η απόφαση απόσυρσης 108 μαχητικών από την Πολεμική Αεροπορία – BINTEO


 Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι οριστική κι επιβεβλημένη η απόφαση απόσυρσης 108 μαχητικών από την Πολεμική Αεροπορία.


του Χρήστου Μαζανίτη

Στην Realnews που κυκλοφορεί υπάρχει λεπτομερές ρεπορτάζ για τους τύπους των μαχητικών που έχει αποφασίσει να αποσύρει η Πολεμική Αεροπορία αλλά και τις υποψήφιες χώρες για να αγοράσουν τα περισσότερα από αυτά, φέροντας στα ταμεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έως 2.3 δις.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας χθες σε κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα, έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με ιδιαίτερη μνεία στο θέμα πώλησης μαχητικών αεροσκαφών.

Πρόκειται για συνολικά 108 μαχητικά F-16, Mirage 2000 & 2000-5 καθώς και τα θρυλικά F-4 Phantom, τα οποία είναι και το πιο δύσκολο να πωληθούν.

«Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα πάντα, έχω πει λοιπόν ότι είναι πρόκληση για μας να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των αεροσκαφών μας. Θα πάμε λοιπόν σε τρεις βασικούς τύπους, στο F-16 Viper, το καλύτερο F-16 που έχει πετάξει ποτέ. Είχα τη χαρά να πετάξω κι εγώ με ένα από αυτά. Ποιος θα το περίμενε ότι θα μου συμβεί αυτό στη ζωή μου εδώ και 15 μέρες» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των Rafale που πετούν στην Πολεμική Αεροπορία και βέβαια η έλευση των F-35, των πιο σύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς της Δύσης.

Στις 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, η DV-DAY της μεγάλης – διεθνούς αεροπορικής άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ της Πολεμικής Αεροπορίας, εκεί όπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόκειται να δώσει το «παρών» με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη και βέβαια τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη και τους Αρχηγούς ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη και ΓΕΝ Δημήτριο Ελευθέριο Κατάρα.

Εκεί, όπως τόνισε ο υπουργός, θα αποδώσουν τιμές στο Phantom F-4, που «υπηρέτησε την πατρίδα πιστά, αλλά είναι ένα αεροπλάνο που πρώτα πέταξε κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, εδώ και μισό αιώνα».

Τα 34 αναβαθμισμένα Phantom βάσει του προγράμματος Peace Icarus 2000 που διαθέτει η ΠΑ είναι τα πιο δύσκολο – έως απίθανο – να πωληθούν. Δεν ισχύει όμως τα ίδιο και τα F-16 Block 30 και Mirage.

«Kαι λένε πολλοί “γιατί να το κάνουμε αυτό”;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας στην ομιλία του, για να συμπληρώσει: «Μα η απάντηση είναι απλή. Ένα σύγχρονο αεροπλάνο έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός από ένα αεροπλάνο προηγούμενης γενιάς, που μας κοστίζει πολύ περισσότερο γιατί πρέπει να έχουμε πολύ περισσότερες γραμμές συντήρησης αεροσκαφών. Ένα Mirage 2000-5 παίρνει έναν πύραυλο Scalp, ένα Rafale παίρνει δύο πυραύλους Scalp, ένα ίσον δύο.

Και επίσης κάτι άλλο, προχωράμε σε μία νέα πραγματικότητα διασυνδεσιμότητας του συνόλου των πλατφορμών μάχης που έχουμε. Τα παλιά μας αεροπλάνα δεν μπορούν να μπουν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Η τεχνολογία που χρειάζεται για να είναι απολύτως διασυνδεδεμένα δεν υπάρχει και για να τη δημιουργήσουμε είναι πανάκριβη.

Θα πάμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα στον αέρα, για να έχουμε την πιο ισχυρή Πολεμική Αεροπορία που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή και στα χρόνια που έρχονται. Βλέπουμε μπροστά και δε θα σταματήσουμε εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις