Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

11 τρόποι να κάνετε τη σχέση σας πιο δυνατή βάζοντας τον εαυτό σας σε προτεραιότητα


 Η αρχή κάθε σχέσης είναι ονειρεμένη. Είστε το τέλειο ζευγάρι, θέλετε να είστε διαρκώς μαζί και, όταν είστε μακριά, δεν βλέπετε την ώρα να τον ξαναδείτε. Σταδιακά, τα αισθήματα αυτά, αλλάζουν.

Βάζοντας διαρκώς τους άλλους ως προτεραιότητα, καταλήγετε να παραμελείτε τον εαυτό σας. Νιώθετε πλέον απόμακροι απ’ τον σύντροφο, κάτι που σας γεμίζει με θυμό. Η χαρά έχει εξαφανιστεί απ’ το μεγαλύτερο μέρος της κοινής ζωής και τη θέση της έχουν πάρει οι υποχρεώσεις: νοικοκυριό, παιδιά, και εσείς νιώθετε απελπισία επειδή ο σύντροφος δεν δείχνει θέληση να βοηθήσει. Όμως, τα ζευγάρια που έχουν υγιείς και χαρούμενες σχέσεις ξέρουν καλά την αξία του προσωπικού χρόνου

11 τρόποι για να ενδυναμώσετε τη σχέση σας βάζοντας τον εαυτό σας σε προτεραιότητα

Πάρτε μία βαθιά ανάσα

Ακούστε μουσική

Πηγαίνετε μία βόλτα

Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία

Περάστε χρόνο με το κατοικίδιο

Γράψτε ένα ημερολόγιο

Αγκαλιαστείτε

Ασχοληθείτε με την τέχνη

Ενσυνειδητότητα

Κάντε λίγη γιόγκα

Γελάστε

Μιλώντας για προτεραιότητα στον εαυτό μας, μπορεί να φαντάζεστε κάτι μεγάλο ή χρονοβόρο. Ωστόσο, η χαλάρωση και η ηρεμία μπορεί να επανέλθουν στη ζωή μέσα από μικρές αλλά πολύ ουσιαστικές ενέργειες.

Πάρτε μία βαθιά ανάσα

Οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στην μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και, κατά συνέπεια του στρες και του άγχους. Εστιάστε στην αναπνοή σας και τον τρόπο που το σώμα σας αλλάζει και κινείται με κάθε βαθιά ανάσα.

Ακούστε μουσική

Η μουσική μπορεί να κατευνάσει τα συμπτώματα  του στρες, έχουν δείξει σχετικές έρευνες. Ακούστε τ’ αγαπημένα σας τραγούδια χωρίς να σκέφτεστε τα προβλήματά σας.

Πηγαίνετε μία βόλτα

Βγείτε στον καθαρό αέρα και τον ήλιο. Το οξυγόνο κάνει πολύ καλό στον εγκέφαλο. Παρατηρήστε την ομορφιά της φύσης, τα χρώματα και την αίσθηση  ηρεμίας.

Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να χαλαρώσετε από το στρες. Το μπάνιο με αιθέρια έλαια μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας σημαντικά.


Περάστε χρόνο με το κατοικίδιο σας

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδιά μας μπορούν να μας ηρεμούν. Γνωστή και ως pet therapy, η ενασχόληση με τον σκύλο ή τη γάτα σας, μπορεί να σας κάνει πολύ καλό.


Γράψτε ένα ημερολόγιο

Γράφοντας τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας σε ένα ημερολόγιο, τα εξωτερικεύουμε, κάτι που μπορεί να κατευνάσει το στρες και να μετριάσει τα αρνητικά συναισθήματα.


Αγκαλιαστείτε

Αγκαλιάστε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Η αγκαλιά έχει θεραπευτική δύναμη, κάτι το οποίο έχουμε δυστυχώς ξεχάσει.


Ασχοληθείτε με την τέχνη

Η τέχνη αλλάζει την οπτική μας για τη ζωή. Άλλωστε δεν χρειάζονται πολλά για να ξεκινήσει κανείς-μόνο λίγα μολύβια ή λίγα χρώματα. Ζωγραφίστε ένα τοπίο ή το κατοικίδιό σας, και συγκεντρωθείτε στη δημιουργική διαδικασία.


Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι μία μορφή διαλογισμού. Υπάρχουν άπειρες εφαρμογές (apps) για την εξάσκησή της. Κατεβάστε μία και ξεκινήστε, στην αρχή με πέντε λεπτά και αυξάνοντας τον χρόνο καθημερινά. Η ενσυνειδητότητα είναι η άσκηση της παρουσίας στο τώρα, η αποφυγή περισπασμών που αφορούν το χθες ή το αύριο.


Κάντε λίγη γιόγκα

Η γιόγκα βοηθά στην ένωση του νου με το σώμα. Είναι πολύ ευνοϊκή στην μείωση του στρες. Αν είστε αρχάριοι, ξεκινήστε από τις απλές, βασικές κινήσεις. Ακόμη και με αυτές, θα διαπιστώσετε σημαντική διαφορά.


Γελάστε

Το γέλιο ανακουφίζει από τα σωματικά συμπτώματα του στρες, συμπτώματα όπως η κόπωση. Παρακολουθήστε ένα αστείο βίντεο στο YouTube και γελάστε με την ψυχή σας. Βάλτε το γέλιο στην καθημερινή σας ζωή.


Tip: Η ζωή δεν σταματάει να έχει δυσκολίες. Αν περιμένουμε να λυθούν όλα μας τα προβλήματα μέχρι να νιώσουμε χαρούμενοι και να βάλουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα, θα περιμένουμε για πάντα. Παρά τους έντονους ρυθμούς και τις προκλήσεις της, η καθημερινότητα προσφέρει ευκαιρίες για χαλάρωση και προσωπικό χρόνο. Προτεραιότητα στον εαυτό μας σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι και υγιείς, ώστε να δίνουμε στη σχέση μας τον καλύτερό μας εαυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις