Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Το ιαπωνικό γεν έφτασε σε χαμηλό 34 ετών - Έρχεται νέα παρέμβαση στο νόμισμα


 Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας από το 2007 απέτυχε να αλλάξει την πορεία του νομίσματος που έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990

Το γεν έπεσε σε χαμηλό 34 ετών την Τετάρτη, υποχωρώντας έως και 151,97 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και τροφοδοτώντας τα ερωτήματα της αγοράς σχετικά με πιθανή κυβερνητική παρέμβαση για τη στήριξη του ιαπωνικού νομίσματος. Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ του στα τέλη του περασμένου έτους, όταν υποχώρησε στα 151,95 έναντι του δολαρίου τον Οκτώβριο του 2023.

Η αδυναμία του νομίσματος έχει υποδείξει σε πολλούς επενδυτές ότι οι Ιάπωνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να παρέμβουν για να ενισχύσουν το πολιορκημένο νόμισμα.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Shunichi Suzuki έχει δηλώσει ότι τα μέτρα για την "αντιμετώπιση των άτακτων κινήσεων του συναλλαγματικού ισοζυγίου" δεν ήταν εκτός συζήτησης.

Ερχεται παρέμβαση;

Μετά από συνάντηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας με το υπουργείο Οικονομικών και την Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ο Masato Kanda , ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τις διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κινήσεις του γεν παρακολουθούνται στενά και επειγόντως, ανέφερε το Reuters.

Οι πρόσφατες διακυμάνσεις, οι οποίες έφτασαν το 4% μέσα σε δύο εβδομάδες, δεν θεωρούνται ήπιες μεταβολές, πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι της BOJ έχουν δηλώσει ότι, εάν οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος επηρέαζαν την οικονομία της Ιαπωνίας, η κεντρική τράπεζα θα αντιδρούσε μέσω μέτρων νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ο Kanda.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Τα σχόλια του Suzuki και οι κινήσεις του γεν δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα παρέμβασης, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από περαιτέρω αλλαγές, πρότειναν οι αναλυτές.

Η αγορά

«Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη πιθανότητα παρέμβασης στο ιαπωνικό συνάλλαγμα. Άλλη μια απότομη άνοδος του γεν μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική» ανέφεραν αναλυτές της Commonwealth Bank of Australia σε σημείωμά τους την Τετάρτη. Μια έκθεση της Bank of America Global Research ανέφερε ότι η παρέμβαση είναι μια "ρεαλιστική επιλογή" για την ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά ότι αυτό μπορεί να μην αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες ανησυχίες.

"Καθώς η πτώση του γιεν είναι αποτέλεσμα ενός μίγματος διαρθρωτικών εκροών κεφαλαίων και αυξημένης μεταφοράς, και όχι μόνο κερδοσκοπίας, η παρέμβαση δεν θα ήταν μια θεμελιώδης διόρθωση", ανέφερε η έκθεση.

Συνεχίζεται η τεχνική ύφεση

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Η οικονομία της Ιαπωνίας έπεσε απροσδόκητα σε τεχνική ύφεση στα τέλη του 2023, μετά από συρρίκνωση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν αργότερα για να δείξουν επέκταση, αποτρέποντας την ύφεση. Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα έναν νέο αγώνα καταπολέμησης του πληθωρισμού, μετά από δεκαετίες αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού.

Σε μια ιστορική απόφαση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας νωρίτερα αυτό το μήνα τερμάτισε την πολιτική της πορεία των αρνητικών επιτοκίων και κατήργησε την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, γεγονός που προκάλεσε το ξεπούλημα του γεν.

Ο Kanda έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε ένα πιο αδύναμο γεν. Η αδυναμία του νομίσματος έχει, για παράδειγμα, ενισχύσει τον τουρισμό και έχει οδηγήσει σε ισχυρότερες επιδόσεις των χρηματιστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις