Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΑΔΜΗΕ: Τα κρίσιμα ορόσημα και οι 5 περιοχές για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα


 Ο ΑΔΜΗΕ θα εκπονήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων Εργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ και θα την υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ, τροποποιώντας το σημερινό του επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης.

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων σταδίων ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το στοίχημα είναι να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι μελέτες και μέσα στην επόμενη διετία να είναι όλα έτοιμα ώστε το 2027 να γίνουν οι διαγωνισμοί. Ήδη έχουν επιλεγεί τα 5 σημεία στη χώρα όπου πρόκειται να γίνουν υπεράκτια πάρκα, και όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ στο δεκαετές αναπτυξιακό του σχέδιο πρόκειται να μοιράσει τα 2 GW ηλεκτρικού χώρου.

Η μελέτη του ΑΔΜΗΕ

Η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ εισηγήθηκε τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για υποδοχή έργων ΥΑΠ συνολικής ισχύος 2 GW, η οποία επιμερίζεται ανά περιοχή του ΕΣΜΗΕ ως εξής: 


  1. ΥΑΠ Θράκη (ενδεικτικά ΚΥΤ Ν. Σάντας) 600MW,  
  2. Κρήτη 600MW,
  3. Κυκλάδες (Σύρος/Πάρος/Νάξος) 250MW
  4. Αττική (ΚΥΤ Παλλήνης/ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου) 200MW, 
  5. Δωδεκάνησα (ενδεικτικά Κως/Σορωνή) 350MW

Ο ΑΔΜΗΕ θα εκπονήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ και θα την υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ, τροποποιώντας το σημερινό του επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης.

Το δεκαετές πλάνο 

Όπως αναφέρει στο δεκαετές επενδυτικό του πλάνο θα κάνει εκτίμηση του προϋπολογιζόμενου κόστους ανάπτυξης των δικτύων αυτών, το οποίο θα επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και θα ανακτάται από αυτόν μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος (ΧΧΣ).


Τη μελέτη ο ΑΔΜΗΕ, θα εκπονήσει αφού λάβει υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, ενώ τονίζεται ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης από το ΕΣΜΗΕ, μέχρι και το Σημείο Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ.

Μετά από αίτημα του Φορέα ΥΑΠ, ο ΑΔΜΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, θα εκδώσει απόφαση δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της εκτιμώμενης ισχύος Έργων ΥΑΠ που αντιστοιχεί στις ΠΟΑΥΑΠ που θα εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα.

Όπως σημειώνει προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη με το συνδυασμό έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε «κοινό» διασυνδετικό δίκτυο με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα έναντι των ανεξάρτητων ακτινικών συνδέσεων, διαφαίνεται η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών στον θαλάσσιο χώρο με σκοπό τη βέλτιστη «κοινή» σύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων ή αιολικών πάρκων επί νησιών που θα ανήκουν σε διαφορετικούς παραγωγούς.

Άνω των 7 δισ. ευρώ σε επενδύσεις

«Η Ελλάδα αναμένει άνω των 7 δισ. ευρώ σε επενδύσεις την επόμενη 7ετία για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 1.9GW ως το 2030», τόνισε σε πρόσφατη ομιλία της στο συνέδριο της Wind Europe η υφυπουργός Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδουκου. Και συμπλήρωσε πως «τα δημόσια κονδύλια πρέπει να στηρίξουν τέτοιες επενδύσεις και να μοχλεύσουν τα απαιτούμενα πολλαπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια που θα επιφέρουν την μετάβαση».


Η δημιουργία συντομότερων, πιο ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού για τη μεγιστοποίηση των οφελών μετάβασης, η παροχή κινήτρων για τις απαιτούμενες τεχνολογίες από κοινού με την αποτελεσματική διοχέτευση της χρηματοδότησης θα δώσουν το τέμπο για την προώθηση της πράσινης μετάβασης.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Europe, Giles Dickson η εικόνα πλέον έχει αλλάξει. Ο ίδιος στάθηκε σε αντίστοιχα σημεία κλειδιά που συμβάλλουν κατά κόρον στη δημιουργία μίας σημαντικής ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Συνολικά η Ευρώπη επένδυσε 48 δισ. ευρώ για τα αιολικά πέρυσι με τις χρηματοδοτήσεις να στηρίζουν έργα 21,2 γιγαβάτ. Οι νέες επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά ήταν 30 δισ. ευρώ και στα χερσαία αιολικά 18 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις