Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Τι θα κάνουν στο CERN στις 8/4, ημέρα της ολικής έκλειψης του Ήλιου;


 Είχε διεξαχθεί ξανά ένα αποτυχημένο πείραμα μερικές εβδομάδες πριν, στις 8/3.

Ο μεγαλύτερος και πιο ισχυρός επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο θα διεξάγει ένα…πείραμα στις 8 Απριλίου για να αναζητήσει «αόρατα σωματίδια».

Οι επιστήμονες πρόκειται να φέρουν ξανά στο προσκήνιο τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) με την ελπίδα να αποκαλύψει περισσότερα μυστήρια του σύμπαντος και πιο συγκεκριμένα γύρω από τη σκοτεινή ύλη.

Ο επιταχυντής βρίσκεται 300 πόδια κάτω από τη γη στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας και λειτούργησε για πρώτη φορά το 2008.

Ο LHC θα ενεργοποιηθεί στις 8 Απριλίου όταν θα συμβεί μια ολική έκλειψη Ηλίου η οποία θα είναι ορατή στη Βόρειο Αμερική. Η πρώτη του αποστολή του θα αφορά την αναζήτηση της σκοτεινής ύλης.

Η…συγκυρία αυτή έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στο διαδίκτυο, με πολλούς να υποστηρίζουν πως δεν είναι τυχαία, παρόλο που η έκλειψη δεν θα γίνει ορατή πάνω από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι επιστήμονες ξεκίνησαν τις προκαταρκτικές δοκιμές στέλνοντας δισεκατομμύρια πρωτόνια γύρω από τον δακτύλιο υπεραγώγιμων μαγνητών του LHC για να ενισχύσουν την ενέργειά τους και να διασφαλίσουν ότι η μηχανή 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν σε κατάσταση λειτουργίας.

Και σε λίγες μέρες, το CERN επιθυμεί να αναδημιουργήσει τις ακριβείς συνθήκες που επικράτησαν το πρώτο δευτερόλεπτο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).

Πιστεύουν ότι αυτό το πείραμα θα τους δώσει πληροφορίες για το σχηματισμό του σύμπαντος, ακόμα και για την τελική μοίρα του.


freepik photo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις