Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Ν.Ζαχαρούκ: «H ευστοχία των ρωσικών πυραύλων στις μονάδες ρεύματος είναι αξιοσημείωτη» – Έκλεισαν τα φώτα στην Οδησσό


 Καταστράφηκαν ολοσχερώς ορισμένες μονάδες των θερμοηλεκτρικών σταθμών στο Μπουρστίν και στη Βίνιτσια

Ο διευθυντής της ενεργειακής εταιρείας DTEK Ντμίτρο Ζαχαρούκ παραδέχθηκε ότι «Η ευστοχία των ρωσικών πυραύλων είναι αξιοσημείωτη» ενώ ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι η παροχή ενέργειας πρακτικά θα διακόπτεται ενώ δεν αναμένεται ν επανέλθει σύντομα.


Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι πραγματοποιούν καθαρά χτυπήματα και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στο Μπουρστίν και στη Βίνιτσια.

Θα χρειαστούν μήνες – «12, 24 ή περισσότεροι» – για την αποκατάσταση των ζημιών, είπε ο Ζαχαρούκ σε παλαιότερες δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως δύσκολα θα ολοκληρωθεί το έργο χωρίς διεθνή υποστήριξη. Εκτιμάται ότι μόνο για την αντικατάσταση του εξοπλισμού απαιτούνται σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής της DTEK υποστήριξε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής ήταν οι χειρότερες από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου του 2022.

Στην Οδησσό ξαφνικά έσβησαν τα φώτα χθες το βράδυ

Ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones έπληξαν θερμικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην κεντρική και στην ανατολική Ουκρανία προχθές Παρασκευή.

Η DTEK δαπάνησε 110 εκατ. δολάρια για τις επισκευές σε 10 μονάδες που είχαν γίνει στόχος των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων το 2023, είπε ο κ. Σάχαρουκ. Τα δύο τρίτα των μονάδων αυτών υπέστησαν ξανά ζημιές ή καταστράφηκαν. Για τις επισκευές θα απαιτηθούν μήνες, ως ακόμη και ενάμισης χρόνος σε κάποιες περιπτώσεις, διευκρίνισε.

«Παίρνει χρόνο να κατασκευάσεις τουρμπίνες ή γεννήτριες ή μετασχηματιστές» και «πρέπει να προετοιμαστούμε για το ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί σταδιακά», προειδοποίησε.

Αξιωματούχος άλλης εταιρείας παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, της Centrenergo, ανέφερε πως θερμικό εργοστάσιο με 10 μονάδες στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά) καταστράφηκε στις επιθέσεις της 22ης Μαρτίου.

Οι αρχές της Ουκρανίας επέβαλαν χθες νέες διακοπές λόγω αδυναμίας του δικτύου να καλύψει τη ζήτηση σε τουλάχιστον τέσσερις περιφέρειες (Ντνιπροπετρόφσκ, Ντονέτσκ, Σούμι, Πολτάβα). Δεν διευκρινίστηκε από την εταιρεία διανομής Ukrenergo πόσοι χρήστες επλήγησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις