Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Microsoft: Μπαίνουν οι μπουλντόζες για τα data center στα Σπάτα - Ξεκινά τον Απρίλιο η κατασκευή


 Μετά την έκδοση του «πολυαναμενόμενου» - όπως το χαρακτήρισε η διευθύνουσα σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, τη Κύπρο και την Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου - Προεδρικού Διατάγματος, εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται ο ανάδοχος του έργου στα Σπάτα

Ξεκινούν έως τις αρχές Απριλίου οι κατασκευαστικές εργασίες και μπαίνουν στο οικόπεδο οι μπουλντόζες για το data center της Microsoft στα Σπάτα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η διευθύνουσα σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, τη Κύπρο και την Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου. 

«Η ψήφος εμπιστοσύνης που δώσαμε πριν από πολύ καιρό σαν Microsoft στην Ελλάδα είχε πολλαπλά οφέλη», σχολίασε η κ. Ανδρονοπούλου, αναφερόμενη στην επενδυτική βαθμίδα που πέτυχε η χώρα και την είσοδο της στα ραντάρ των μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού. 

Μετά την έκδοση στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου του «πολυαναμενόμενου» - όπως το χαρακτήρισε η ίδια - Προεδρικού Διατάγματος δόθηκε και η άδεια πρόδρομων εργασιών από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται ο ανάδοχος του έργου, δηλαδή το σχήμα των κατασκευαστικών εταιρειών που θα αναλάβει την κατασκευή του πολύπλοκου έργου στα Σπάτα. Η επένδυση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων

Οπως εκτίμησε η κ. Ανδρονοπούλου, οι μπουλντόζες θα έχουν μπει στο εργοτάξιο έως τις αρχές Απριλίου και στόχος είναι - με βάση και τη διεθνή εμπειρία -  να παραδοθεί το σύμπλεγμα των data center στα Σπάτα σε 3-4 χρόνια σε λειτουργία. «Θέλουμε να το λειτουργήσουμε το συντομότερο δυνατό. Να επιταχύνουμε».

Γιάννα Ανδρονοπούλου
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft για την Ελλάδα, τη Κύπρο και την Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου

Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος δεδομένων

«Ξεκινάμε κάτι που βάζει την Ελλάδα στον χάρτη των Data Center. Η επένδυσή μας δίνει τη δυνατότητα για πιο γρήγορες και ασφαλείς χρήσεις του Cloud. Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος δεδομένων, που πρακτικά είναι το νέο χρήμα» είπε η ίδια.  

Η κ. Ανδρονοπούλου, σε παρουσίαση που έκανε σε δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί πως υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην έκδοση του σχετικού ΠΔ (λόγω και του γεγονότος ότι το 2023 ήταν εκλογική χρονιά) «πήρε περισσότερο χρόνο από ότι η εμπειρία μας έχει δείξει σε άλλες χώρες» σημείωσε χαρακτηριστικά, ωστόσο πλέον όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Η ίδια απέφυγε να ανακοινώσει σαφές και πλήρες χρονοδιάγραμμα, καθώς αυτό είναι κάτι που η εταιρεία δεν κάνει, όπως εξήγησε. «Η γενική μας εμπειρία είναι πως σε 3-4 χρόνια είναι διαθέσιμα τα data centers στην χώρα που ξεκινάμε», εξήγησε, προσθέτωντας πως «δεν προχωρήσαμε πολύ γρήγορα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι και η ψήφος εμπιστοσύνης υπάρχει. Ξεκινάμε». 

Αρχικά, όπως διευκρινίστηκε, θα κατασκευαστεί εξαρχής όλο το σύμπλεγμα, ενώ θα λειτουργήσει η μια αίθουσα του συμπλέγματος των data center σε πρώτη φάση και ακολούθως, ανάλογα με τη ζήτηση, θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν από τα Σπάτα και σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι εργασίες στο Κορωπί. «Η επένδυση παραμένει όπως την έχουμε ανακοινώσει». 

Η εγκατάσταση θα αναπτυχθεί σε έκταση 84 στρεμμάτων, το κτίριο θα είναι μονώροφο και θα έχει ύψος 8,5 μέτρα και θα καταλαμβάνει 10.000 τ.μ. ενώ θα κατασκευαστεί με τις αρχές του αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθώς θα φυτευτούν πάνω από 350 δέντρα. «Αξιοποιούμε το 30% του συντελεστή δόμησης ενώ θα μπορούσαμε έως το 70%, έχουμε μείνει σε χαμηλό συντελεστή», εξήγησαν τα στελέχη της εταιρείας. 

Αναφορικά με την απαιτούμενη εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν δρομολογηθεί τα έργα που απαιτούνται : «Είμαστε πολύ σίγουροι πως η ενέργεια που θα χρειαστούμε θα είναι διαθέσιμη», σχολίασε η κ. Ανδρονοπούλου. Αναφορικά με τον ανταγωνισμό που έρχεται στα data centers η κ. Ανδρονοπούλου περιορίστηκε να σχολιάσει πως «εμείς πρώτοι ξεκινήσαμε και πρώτοι έχουμε πάρει την άδεια». 

Τρία data center

Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft προχωρά στην κατασκευή και λειτουργία τριών data center, συνολικού προϋπολογισμού 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), επένδυση η οποία έχει χαρακτηριστεί Στρατηγική απολαμβάνοντας τη δυνατότητα της ταχείας αδειοδότησης και τη χωροθέτηση μέσω της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις