Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Κραχ στις ΗΠΑ: Θα καταρρεύσει ολόκληρος ο πλανήτης; Ή μήπως όχι; - Γράφει το Ria Novosti, μεταξύ άλλων:


 Μπορεί ολόκληρο το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να καταρρεύσει το 2024 ή μετά; Και μετά από αυτό, το παγκόσμιο σύστημα θα καταρρεύσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο; Τι θα γίνει τότε;

Το περιοδικό του Χονγκ Κονγκ Asia Times δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο: ένας ανώνυμος «Αμερικανός διπλωμάτης» περιγράφει την πολύ πιθανή κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας του.

(…)

Και δεν πρόκειται για το εθνικό χρέος των ΗΠΑ που αυξάνεται κυριολεκτικά ανά δευτερόλεπτο (την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές – οι Αμερικανοί χρωστάνε περισσότερα από 34 τρισεκατομμύρια δολάρια). Πρόκειται για το αν οι τράπεζες θα καταρρεύσουν όπως το 2008, τρομάζοντας όλο τον κόσμο.

Οι αριθμοί αναβοσβήνουν: οι απώλειες των αμερικανικών τραπεζών το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους λόγω μη μετοχικών τίτλων αυξήθηκαν κατά 22,5% – στα 683,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Όχι 34 τρις, αλλά ακριβώς αυτού του είδους η δυναμική, λέει ο ανώνυμος συγγραφέας, παρατηρήθηκε πριν από το 2008. Δηλαδή, ορισμένοι τίτλοι που ήταν στο ενεργητικό των τραπεζών αποδείχθηκαν πολύ υπερτιμημένοι. Ήταν ακίνητα που θα έπρεπε να είχαν πάει στις τράπεζες εάν δεν μπορούσε, για παράδειγμα, να αποπληρωθεί το στεγαστικό δάνειο.

Άλλο νούμερο: Το ενάμιση τρισεκατομμύριο συνιστά μια εκτίμηση των ζημιών όλων των αμερικανικών τραπεζών που έχουν ήδη γίνει γεγονός σε μια περίοδο λιγότερη από έναν χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτό αποτελεί μια εκτίμηση, γιατί τα ακριβή νούμερα περιέργως δεν ανακοινώνονται επίσημα.

Οι Asia Times παρέχουν μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκτίμηση των αιτιών της τρέχουσας κρίσης: Ήταν απαραίτητο να αποτραπεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το να έρθει στην εξουσία (για δεύτερη θητεία)! Μετά ξεκίνησε η πανδημία και τα ακραία μέτρα για την καταπολέμησή της (ακυρώνοντας έτσι τα οικονομικά επιτεύγματα του Τραμπ).

Οι τράπεζες στην Αμερική έχουν γίνει πλέον φτωχότερες. Τι θα συμβεί αν καταρρεύσει η Αμερική; Οι Βρετανοί, για παράδειγμα, θα πληγούν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του London Guardian. Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak (μεγάλος θαυμαστής της Αμερικής, σημειώνει η εφημερίδα) μιμείται μέχρι στιγμής όλα όσα κάνουν οι Αμερικανοί χρηματοδότες. Και ως εκ τούτου, έχει τα ίδια προβλήματα συσσώρευσης, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αλλά εάν υπάρξει κατάρρευση, τότε η χώρα θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε επενδύσεις και αγαθά από «πιο αυταρχικές», όπως τις ονομάζουν, χώρες – από την Κίνα , για να μην αναφέρουμε τα άλλα μέλη των BRICS (ναι, θα εξαρτώνται και από την Ρωσία).

Ήδη, οι οικονομικοί κύκλοι στην Ασία σκέφτονται σενάρια πιθανής καταστροφής και επιλογές για το πώς θα βγάλουν χρήματα από πιθανή κατάρρευση της Δύσης (σ.σ. Με άλλα λόγια δεν θα καταρρεύσουν οι πάντες, σύμφωνα με το Ria Novosti, αλλά η διεθνιστική Δύση, η οποία θα εξαρτάται από την Ανατολή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις